Акценти
Начало / Култура / Две изложби по един проект представят артистичните провокации на български и турски художнички

Две изложби по един проект представят артистичните провокации на български и турски художнички

20 български художнички и 20 съвременни авторки от Турция ще представят своите арт-провокации в две паралелни изложби – едната открита тук, в Плевен, а другата – в Анкара.

Изложбите са финалът на 9-месечна съвместна работа на плевенското читалище „Лик” и на турската неправителствена асоциация за женски изследвания и комуникация Flying Broom от Анкара по проекта Who left/What behind. Проектът, чийто български прочит е„Кой замина? Защо?”, изследва темата за миграцията, локалното и глобалното през погледа на жени, работещи в областта на съвременното изкуство. Реализацията му е подкрепена от Европейския съюз и е финансирана от Министерството на финансите на Турция.

Българската изложба ще бъде открита на 31 август в галерия „Илия Бешков” в Плевен. В нея изкуствоведите Кристин Разсолкова и Салиха Касап са събрали изключително силни не само за националните, но и за трансграничните съвременни арт-сцени имена. Боряна Росса и Миряна Тодорова творят в Ню Йорк, Пенка Минчева в Стокхолм, Светозара Александрова, Петя Димитрова и Василена Ганковска във Виена, Елена Калудова – Берлин. От български адрес пристигат творби на Светлана Мирчева, Рада Дичева, доц. Весела Статкова, Катя Дамянова – Терзиева, Павлина Чакърова, Лора Димова, Илка Пейчева, Калина Димитрова, Ралица Янева, Стела Василева, Виолета Танова, Диана Бонева, Милена Грамова.

В изложбата, която ще бъде открита в Анкара, са включени творби на автори, които представят съвременното турско изкуство, лишено от табута, ненационалистично, универсално и младо.

По време на изложбите са предвидени дискусии с участието на изкуствоведи, културолози, преподаватели, научихме от Катя Божикова, секретар на читалище „Лик”. Ще бъде представен и филм, заснет в рамките на проекта, разказващ историите на 40-те художнички.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...