Акценти
Начало / Икономика / Плевен ще е домакин на международна среща по проект за градско-селските партньорства

Плевен ще е домакин на международна среща по проект за градско-селските партньорства

областна администрация

Областна администрация – Плевен ще е домакин на работна среща по проекта Градско-селски партньорства в метрополните зони URMA през февруари 2014 г, информират от пресцентъра на Областната администрация. Проектът се финансира по Оперативна програма за междурегионално сътрудничество INTERREG ІV С и е с продължителност 36 месеца, като трябва да приключи през декември 2014 г. Водещ партньор е немският университет ХафенСити, Хамбург. По проекта работят още Държавното министерство за градското развитие и околна среда на Хамбург – Германия, Западнопоморско войводство от Полша, италианските региони Тоскана и Ломбардия, Департаментът за градско планиране и териториални стратегии Мадрид – Испания, Институтът за градско развитие Краков – Полша, холандските общини Борн и Еншеде и Областна администрация – Плевен.

В рамките на проекта през октомври областният управител Илиян Йончев и неговият заместник Мирослав Михайлов посетиха обекти в област Ломбардия, където се запознаха с примери за успешно реализирани сътрудничества между градове с висока степен на урбанизация и прилежащите към тях аграрни общини.

Третият информационен бюлетин за работата по проекта URMA вече е достъпен за потребителите. На английски език той може да се открие на официалния сайт на проекта /www.urmaproject.eu /.  На български език е публикуван на интернет страницата на Областна администрация – Плевен.

В изданието е поместено интервю с Вивиана Бечалоси – съветник към отдел „Земеползване и планиране” на регион Ломбардия. В него като основна причина за партньорство между градските и селските райони в рамките на метрополните зони тя посочва разработването на политики, инструменти и методология, които да могат да бъдат пренесени и в други региони и области, дори и на различни нива. Според нея това е една стратегия, която носи ползи за цялата регионална териториална система. Вивиана Бечалоси споделя, че участието в Европейския проект URMA предлага едно уникално предимство – позволява работа с други европейски региони по конкретни въпроси с цел да се обмени опит и да се намерят решения.

В бюлетина е публикувана и информация за случилото се в рамките на проекта досега, както и за предстоящи събития.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...