Акценти
Начало / Любопитно / Нетрадиционно – днес празнуваме Игнажден тази година

Нетрадиционно – днес празнуваме Игнажден тази година

Нетрадиционно тази година ще отбележим Игнажден на 19 декември, вместо както сме свикнали на 20 декември.  Празникът на Св. Игнатий Богоносец е записан за честване именно днес в църковния календар, издаден от Светия Синод. Всъщност Игнажден е преместен само за тази година, за да не съвпада с Предпразненство на Рожденство Христово, което се пада в неделя, 20 декември, и също е голям празник.

Всички, които ще отбележат празника днес, трябва да знаят, че най-характерен е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. От друга страна поверията гласят, че не бива да се изнася нищо от къщата — най-вече огън, жар или сол, за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо назаем. Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се пере, за да не налети болест. Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг. Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно. Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат. Мъжете не впрягат добитъка, за да са здрави и пъргави през цялата година.

За сметка на всички забрани, задължително почти е именниците да почерпят за здраве. А на този ден те не са никак малко: Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна, Пламен, Огнян, Пламена, Оги, Огнемир, Огнемира, Светослав и Светослава.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...