Акценти
Начало / Общество / Целите на „ЕВРО-БРИКС“ обсъдиха на международна кръгла маса в Плевен

Целите на „ЕВРО-БРИКС“ обсъдиха на международна кръгла маса в Плевен

Основните цели на новосформираната мрежа от неправителствени организации „Глобални стратегически партньорства – ЕВРО-БРИКС“ бяха представени снощи на международна кръгла маса в Плевен. На срещата в хотел „Ростов” участие взеха експерти от Русия, Сърбия и България, които разискваха едно бъдещо партньорство между страните от Европа с тези, от създадения наскоро съюз „БРИКС”. Обсъдени бяха още бъдещите инициативи, младежките срещи и изграждането на интернет базирана платформа.
Темата на форума бе „“Мисия, визия, цели“, а повече подробности за самия съюз представи Цветелин Христов, председател на Сдружението. „Събрали сме се, за да обсъдим бъдещата работа на неправителствената организация „ЕВРО-БРИКС“, която има основна цел да спомогне за сближаването на България и страните от Европа със страните от „БРИКС”. Нашите задачи са да разясним целите пред обществото, за да знаят хората с какво се занимава тази неправителствена организация и какви ще са дейностите, с които ще се заеме”, обясни Христов. Той допълни, че днешните икономически условия обуславят задълбочаването на диалога и трябва да се насочим все повече към диалог не само към Америка и Западните страни, а и към Русия и страните от „БРИКС”.

кръгла маса

„Ще търсим задълбочаване на връзките и изгодни модели за сътрудничество, които ще спомогнат за възстановяване на добрите отношения, които имахме по-рано с Русия по отношение на спорт, култура, туризъм, замеделие, търговия. Трябва да търсим инвеститори в лицето на Русия и Китай, които все повече да се насочат към нашия вътрешен пазар и да инвестират в инфраструктура и проекти. Това са нашите цели в най-общи линии, заради които сме се събрали”, завърши председателят на Сдружението.

кръгла маса
Как се е зародила инициативата и какви усилия са положени, за да се сближат младите хора от различните страни с младите хора от „БРИКС”, бе представено с презентация от страна на руските гости. Като акцент бе поставено името на Франк Биачели, който може да се нарече основател на организацията. „Той събира различни младежи в една организация, чиито брой днес надвишава броя на всички хора, живеещи в Европейския съюз. От 2000 година насам се говори все повече за това събиране на млади хора, което става много модерно, включително и в САЩ. През 2005 година в резултат на това се създава организация, която се нарича „Лаборатория за политически предсказвания”. В момента все още съществува тази организация и всеки месец се издава брушура, в която се описват взаимоотношенията на младите хора. Благодарение на нея миналата година бе създадена и „БРИКС””, обясни експертът.

кръгла маса

Основната идея за обединяването на толкова различни групи хора от толкова различни места на света, е мрежата. Тои начин на организиране чрез мрежата е много различен от другите начини на организация, които се ползват, защото при нея не е нужен един човек – отговорник, ръководител, към който всеки един да се отнесе, обясни още представителят на „БРИКС” от Русия. След като е изградена основната стратегия, са направени работни групи, които да започнат работата. Самите работни групи, които са изградени от млади хора, не се нуждаят от финансиране, тъй като работят безплатно и само с ентусиазъм. С помощта на всички тези млади хора от Бразилия, Индия, Русия, Китай и Южна Африка е станало възможно да се започне работа и това лято да се организира първата конференция на „ЕВРО – БРИКС”.

кръгла маса

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...