Акценти
Начало / Икономика / 11 работодатели са подали искане за наемане на непълнолетни на работа

11 работодатели са подали искане за наемане на непълнолетни на работа

С настъпването на лятото все повече ученици търсят варианти за работа през ваканцията. По този повод от Инспекцията по труда в Плевен напомнят, че наемането на непълнолетни без тяхно разрешение е престъпление. Работодателите са длъжни да подадат писмено искане преди да бъде сключен трудовия договор с непълнолетното лице, напомнят трудовите инспектори. В него те посочват длъжността, която ще заема и работата, която ще извършва. Към искането за издаване на разрешение се прилагат копие от акта за раждане на лицето или личната карта, проект на трудов договор, медицинско заключение, издадено от Службата за трудова медицина, обслужваща работодателя.

До този момент в Инспекцията са постъпили 11 искания от работодатели за наемане на младежи под 18 години. Издадените разрешения са девет, а двама работодатели са получили отказ.

През миналата година в Инспекцията по труда са постъпили 19 искания за наемане на работа на непълнолетни лица. Всички те са получили разрешение. Основно работодателите наемат ученици в увеселителни паркове, питейни заведения или за работа в обекти за търговия на дребно.

През миналата година и от началото на тази до момента  Дирекция „Инспекция по труда” Плевен не е констатирала нарушения по наемането на непълнолетни на работа, без предварително разрешение, информираха от ведомството.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...