Акценти
Начало / Култура / Втори международен фестивал за маримба и ударни инструменти организира НУИ „Панайот Пипков”

Втори международен фестивал за маримба и ударни инструменти организира НУИ „Панайот Пипков”

От 5 до 12 юли 2012 г. в Плевен ще се проведе Втори международен фестивал за маримба и ударни инструменти. За една седмица Плевен ще се превърне в музикален център, наситен с концерти и майсторски класове, в които млади инструменталисти от България, Франция и Румъния, както и плевенската публика, ще се срещнат с музикантите Свет Стоянов и Василена Серафимова – ударни инструменти, и Тома Енко – джаз пиано.

Организатор на музикалното събитие е Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”. Фестивалът е финансиран по проект от Фондация „Америка за България” на стойност 62 000 лв., като с по-голямата част от средствата ще бъдат закупени нови ударни инструменти за нуждите на НУИ „П. Пипков”. Финансова подкрепа оказаха и от холандската фирма „Адамс”, Община Плевен, Ротари клуб Плевен Центрум, Браншова бизнес камара, частни дарители и родители на ученици със специалност „ударни инструменти”.

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България и неговата цел е популяризиране на класическата музика пред широка аудитория, както и формите на неформално образование – майсторски класове. Фестивалът е прекрасна възможност за реализация на творческите умения на учениците от НУИ „П. Пипков” със специалност „ударни инструменти”, стимулира тяхната инициативност и сценични изяви.

Чудесната идея за създаване на международен фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен е на Августина и Симеон Серафимови, която се реализира за първи път през 2009 г. „Настоящото второ издание е поредно доказателство, че проф. д-р Добри Палиев има своите последователи и българската школа по ударни инструменти е неделима част от световното перкусионно изкуство“, каза Августина Серафимова дни преди втората международна среща в Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...