Акценти
Начало / Здравеопазване / Неправомерно сключени договори с лечебни заведения са ощетили касата с над 1.7 млн. лева

Неправомерно сключени договори с лечебни заведения са ощетили касата с над 1.7 млн. лева

През 2013 г. РЗОК – Плевен е работила с 18 лечебни заведения, от които 12 болници и 6 за  специализиранаIMG_1928 извънболнична помощ, изпълняващи болнична помощ. Сключените договори са 27 – с 6 повече в сравнение с миналата година. Разликата се дължи основно на включените нови дейности, заплащани от бюджета на НЗОК през 2013 г., обясни д-р Пенка Костадинова, директор на РЗОК – Плевен. През тази година в болничната помощ договорените със Здравната каса клични пътеки са били 833, които са с 55 повече в сравнение с предходната година.

На изпълнители на медицинска помощ РЗОК – Плевен е изплатила 60 млн. 780 хил.лв. Разходите за болнична помощ, заедно с медицинските изделия, заплащани на лечебните заведения за болнична помощ са 60% от всички здравноосигурителни плащания и през тази година  са с 11,88% по-високи в сравнение с 2012 г., подчерта д-р Костадинова.

Тя информира, че през последните два месеца на годината е засилен контролът върху болниците във връзка с отчетения ръст на хоспитализации. Извършени са общо 26 проверки на всички болнични заведения в областта, като са проверявани както пациенти по време на болничния им престой, така и вече изписани пациенти. Констатираните нарушения са сързани с неосигурена непрекъсната 24-часова медицинска помощ, отсъствие на пациенти, които се водят на лечение в болницата, неотразяване на състоянието на пациентите в история на заболяването. В резултат на тези констатации Здравната каса няма да заплати 14 337 лв., а наложените санкции при тези проверки са в размер на 2 850 лв., информира д-р Костадинова.

Тя съобщи още, че след встъпването й в длъжност като директор на РЗОК – Плевен, е започнала ревизия на състоянието на касата и извършваните дейности, като до момента е  установила, че за периода 2010 – 2013 г. има неправомерно сключвани договори с лечебни заведения за изпълнение на извънболнична и болнична помощ, по които РЗОК – Плевен е изплатила 1 705 965 лв. „За установяване характера на констатираните нарушения своевременно съм сезирала компетентните органи”,  заяви д-р Пенка Костадинова.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...