Акценти
Начало / Любопитно / На 26 декември отбелязваме Деня на бащата

На 26 декември отбелязваме Деня на бащата

ден на бащата

Според Православния календар, в деня след Рождество Христово се чества Йосиф Обручник – земният баща на Исус Христос.  От 1991 г. този ден у нас е приет и за ден на бащата.

26 декември е обявен за национален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. По решение на Второто национално събрание на съюза „Ние жените за достойнство и равенство” от 28 март 1997 г. църковният празник.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно, както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. В различните страни се празнува по различен начин и на различни дати. Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник и се празнува на различни дати. В България се чества на 26 декември.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...