Акценти
Начало / Здравеопазване / Неочаквано голям интерес към безплатното изследване за хепатит В и С

Неочаквано голям интерес към безплатното изследване за хепатит В и С

изследване хепатит

В 12 часа днес на площад „Възраждане” спря бусът на Националното сдружение за борба с хепатита  „Хепасист”, в който е разположен мобилният кабинет за безплатно и анонимно изследване за хепатит В и С. Само за минути пред него се образува опашка от желаещи да направят изследването, като впечатление правеше, че хората са от всякаква възраст. Репортер на infopleven попита хората защо са дошли да се изследват и категоричният отговор на повечето беше – защото изследването е безплатно. Жалко е, но все по-трудно можем да отделим пари за такива изследвания, коментира млада жена.

Мобилният кабинет ще остане отворен до 17 часа днес. Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им, обясниха от екипа. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки.

Безплатните изследвания са част от есенната скринингова кампания на Сдружението, която беше инициирана вследствие на огромния интерес към кампанията на „Хепасист“ по отбелязването на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли. Есенната скринингова кампания стартира в град Луковит на 16 октомври и след Плевен ще продължи във Видин (на 21 октомври) и в София (на 1 ноември).

Повече от 500 милиона са хората, живеещи с вируса на хепатит В и хепатит С – число, което 10 пъти превишава броя на хората, болни от СПИН в световен мащаб. Хепатит В и хепатит С могат да доведат до хронично възпаление на черния дроб – хроничен хепатит. Ако не бъдат лекувани хроничните вирусни хепатити, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа броят на заболелите от хепатит В и хепатит С възлиза на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

Инициатива на НСБХ „Хепасист“ в Плевен е съвместна с Регионалната здравна инспекция.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...