Акценти
Начало / Образование / Невена Арабаджиева: Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване е нашата кауза

Невена Арабаджиева: Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване е нашата кауза

Невена Арабаджиева

Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен на 30 април, от 10 часа  с тържествен концерт в Драматичния театър ще отбележи половинвековен юбилей. За началото, за натрупаните опит и мъдрост през годините, за бъдещето на училището разговаряме с директора Невена Арабаджиева.

Г-жо Арабаджиева, нека припомним историята на създаването на професионалната гимназия.

– Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване е започнала самостоятелния си път през учебната 1964/1965 г. В началото са открити само две специалности – Готварство и Сладкарство, а малко по-късно се открива и трета специалност – Сервитьорство. Първите години не са лесни. Учебните занятия се водят на две смени в различни сгради, като от 1982 г. гимназията се премества в сградата на Професионалната гимназия по електроника и химични технологии, където се намираме и до днес.

През 1968 г. Техникумът по обществено хранене, както се е наричала тогава нашата гимназия, със заповед от Министерството на вътрешната търговия се обединява със СПТУ по хлебопроизводство – Плевен и Търговската школа в Михайловград, сегашна Монтана. Новосъздаденото учебно заведение има  34 паралелки с 626 ученици. За нуждите на училището през учебната 1972/73 г. е предоставена учебно-производствена база „Орион”, където учениците имат възможност да участват пряко в производството и непрекъснато да усъвършенстват придобитите професионални умения и навици.

През учебната 2003/2004 г. училището се преименува в Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване.  Днес в нея се обучават 441 ученици  в дневна, задочна и самостоятелна форма на обучение в общо 19 паралелки.

Какви специалности предлага днес професионалната гимназия?

– Ние имаме прием след завършен 7-ми клас със засилено изучаване на английски език и прием след завършен 8-ми клас в седем специалности. Имаме прием и на курсисти след завършено средно образование за придобиване на ІVстепен на професионална квалификация. Предлагаме също и задочна форма на обучение за ученици, навършили 16 години.

Искам да подчертая, че усилията на целия екип на училището е насочен към разширяване на възможностите на професионалното обучение, за да може да отговори то на изискванията на пазара. При нас работят учители с голям опит, висока квалификация, които с търпение и любов се грижат за обучението на нашите деца. Важно за престижа на училището е и това, че работим в сътрудничество с реалния бизнес.

Г-жо Арабаджиева, юбилеят е повод за равносметка. С какви постижения се гордее Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване?

– Ще започна с ордена „Кирил и Методий” – ІІ степен, с който сме удостоени по повод 25-годишнината от създаването на училището. Този орден е оценката за достойното представяне на наши ученици в редица национални състезанияпо готварство, сервиране и барманство, хлебопроизводство и сладкарство, по икономика, откъдето имаме престижни награди, грамоти и обществено признание.

През последните години работата по проекти е един от приоритетите на гимназията. Това ни дава възможност да подобрим качеството на професионалното образование и обучение от една страна, а от друга да дадем поле за развитие и изява на талантите и способностите на нашите ученици в различни сфери на дейност. През 2009 г. по проект оборудвахме многофункционална зала за кетъринг и презентации, а през 2012 г. – модерни кабинети по сервиране, барманство и сомелиерство. Нови хоризонти за нашите ученици откри работата ни по проект „Кулинарните предизвикателства на Европа и автентичността на българската кухня – добри практики и партньорства”, по който бяхме партньори с подобно училище от Виена, Австрия. Важна за нас е и работата по проект „Успех”, който даде възможност на голяма част от нашите ученици да се усъвършенстват в разлини извънкласни форми.

С гордост ще отбележа, че при проведеното самооценяване на училището през учебната 2012/13 г. получихме крайна оценка 77.95 от възможни 93.5 точки. Постигнатите успехи са нашата мотивация за по-голяма отдаденост на каузата Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване.

Вашето пожелание към колегите ви и учениците по повод празника.

– Като директор  осъзнавам колко дълъг път сме изминали и колко много ни предстои. Затова първо искам да кажа, че вярвам, че заедно ще продължим всичко хубаво, което сме започнали. И отправям най-искрени пожелания към всички – настоящи и бъдещи ученици, учители, служители  и партньори, за здраве, сила и вдъхновение. Пожелавам им да бъдат добри хора, да успяват със знания и умения, и където и да се намират да носят в сърцето си своето училище.

По повод празника искам да отправя специална благодарност към едни от първите директори, спомогнали за утвърждаването и развитието на нашето училище – Янка Стефанова и Антония Градинарова. С уважение и благодарност се обръщам и към дългогодишните и изявени учители, които със своя всеотдаен труд подготвиха най-добрите ученици и специалисти в областта на ресторантьорството, хлебопроизводството, сладкарството и търговията.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...