Акценти
Начало / Любопитно / На Карамановден е важно какъв човек ще влезе пръв в дома

На Карамановден е важно какъв човек ще влезе пръв в дома

sil

Православната църква почита Свети Силвестър на 2 януари. Той е роден в Рим и когато станал на 30 години, бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад. След неговата смърт бил избран за Римски епископ и станал тридесет и пети папа.

Най-важните реформи на Константин Велики за прекратяване на гоненията и за тържеството на християнството са проведени по време на неговото светителство /314-335 г./. Чрез свои пратеници Св. Силвестър подписал актовете на Първия вселенски събор в Никея от 325 година. Преименувал неделния ден от „ден на слънцето“ в „ден Господен“. Строго забранил на клириците да се занимават с търговия и привлякъл в Христовата вяра мнозина езичници.

Днес се чества и Св. Серафим Саровски Чудотворец, който е роден през 1754 г. в град Курск. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител. Канонизиран е за светец през 1903 г.

В народните ни вярвания 2 януари е познат като Карамановден и свързан с обичая да се чисти тора от оборите. В нощта срещу празника момците се организирали в дружини и обикаляли домовете, където има едър добитък. Мъжете почиствали обора и си тръгвали, без да се обадят. Ако някой е обиден на любимото момиче, на този ден можел да му отмъсти, като вместо да изрине обора, хвърля още тор. Празникът е свързан с обичая Полазване. И на този ден, като на Игнажден се вярва, че какъвто човек пръв ти влезе в къщата, добър или лош, здрав или болнав, богат или беден – такава ще е годината.

Именници днес са Силвия, Силвана, Силвестър, Серафим, Гopан, Гopица.

Снимка: Интернет

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...