Акценти
Начало / Любопитно / Празниците свършиха – останаха излишните килограми

Празниците свършиха – останаха излишните килограми

диета

Отминаха коледните и новогодишните празници, а с тях и обилните празнични трапези. След ежедневното преяждане обаче доста дами, а и господа с разочарование установяват, че са качили 3-4 излишни килограма, с които бързат да се разделят. Известно е, че колкото по-кратко сме задържали свръхтеглото, толкова по-бързо можем да се върнем към нормата си.

Възможностите за това са неизброими. В сезона на вирусите обаче не се препоръчват изтощителни хранителни режими, които биха отслабили защитните сили на организма. Специалисти предлагат след празнично преяждане да се премине на 5-кратно хранене през деня, за да постигнем не само бързи, но и трайни резултати. Честият прием на храна, но в малки количества, активира метаболизма и дава прекрасни резултатите за кратко време.

Добре е след сутрешното събуждане да се започне деня с 2 чаши вода (добре е да е топла), а на всеки кръгъл час да се пие по 1 чаша вода (на гладно). Важен принцип е да не се ограничават храни, а да се ограничи количеството им. Препоръчителните часове за прием на храна са: 8 и 10 часа – закуска, 12 часа – обяд, 16 часа – следобедна закуска, 19 часа – вечеря. След това не се приема храна.

Други важни хитринки в разтоварващото меню са да ядете пресни салати, подправени само с лимонов сок, защото той подпомага изгарянето на мазнините. Добре е в менюто ви да присъства риба, коята се пече във фурна, във фолио или на пара и отново не се овкусява. Тя е добър вариант за предястие. Известната диетоложка Енджи Касабие предлага вариант на интересно основно ястие: на пара се приготвят булгур, зеле, карфиол, цвекло, моркови, тиквички – всички продукти са по 50 г. След това се задушават с прясно мляко, с малко сол и оцет.

Всички храни по време на режима са допустими. Важно е да се ограничат подправките и количествата. Ако добавите физическа активност към хранителния режим, резултатите ще са още по-бързи.

Успех!

Снимка: Интернет

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...