Акценти
Начало / Здравеопазване / На всеки 10 човека един е с бъбречно заболяване

На всеки 10 човека един е с бъбречно заболяване

бъбречна болест

Статистиката в световен мащаб сочи, че от бъбречни заболявания страдат около 600 милиона души, което е почти един на всеки 10 човека. Проблемът при бъбречните заболявания е, че те могат да протичат без симптоми, докато не се достигне до бъбречна недостатъчност. Затова наричат тези заболявания „тихи убийци”.

Основни причини за хронично увреждане на бъбреците, съпроводено от намаляване на тяхната функция, са високото кръвно налягане и захарният диабет. В България около 53% от диабетиците имат намалена бъбречна функция в различна степен. Твърде често тези пациенти са и хипертоници, което още повече повишава риска от бъбречно увреждане.

Изследвания показват, че хората с бъбречно заболяване по-често имат повишено кръвно налягане, смъртността при тях от сърдечно-съдови заболявания е средно около 3 пъти по-висока, отколкото при хора на същата възраст и от същия пол, но със здрави бъбреци. При напреднала хронична бъбречна недостатъчност този риск  се уевеличава до над 6 пъти в сравнение с хората с нормална бъбречна функция.

Тази година Световният бъбречен ден  ще премине под мотото „Възрастта на бъбреците е колкото твоята”, като се фокусира върху важната връзка между хроничната бъбречна болест, артериалната хипертония и захарния диабет и прогресията на тези заболявания с напредване на възрастта.

По повод Световния бъбречен ден, който тази година ще отбележин на 13 март, в Клиниката по нефрология и диализа при УМБАЛ „ Д-р Г. Странски” – Плевен ще се проведе пресконференция, на която началникът на Клиниката проф. д-р Васил Тодоров ще очертае целите и приоритетите на традиционната кампания, насочена към повишаване вниманието на гражданите към състоянието на техните бъбреци.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...