Акценти
Начало / Любопитно / На Атанасовден зимата си съблича кожуха

На Атанасовден зимата си съблича кожуха

05.02_sv_Atanasij

На 18 януари празнуваме Атанасовден. Според народното поверие днес зимата си съблича кожуха.

Както Антоний, чийто празник беше вчера (17 януари), така и Атанасий, не спадат към групата на българските светци, но народът ги е възприел като свои след приемане на християнството. Св. Антоний участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донасъл световна слава на богослов.

Според народното поверие двамата светци са братя, но на някои места се вярва, че са майстор и калфа. Свети Атанасий, според народните поверия, е светецът-покровител на зимата, снега и студа и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима. Вярва се също, че зимният Св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото, а летният Св. Атанас го облича, за да дойде зимата.

Атанасовден се отблязва и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. Празникът се чества и за умилостивяване на болестите. Пекат се питки, които се надупчват с вилица, за да не се надупчат децата от шарка. По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве.

На този ден именници са Атанас, Атанаска, Наско, Насо.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...