Акценти
Начало / Образование / Национално състезание по природни науки започва утре в Плевен

Национално състезание по природни науки започва утре в Плевен

От 1 до 3 ноември Плевен ще бъде домакин на четвъртото Национално състезание по ключови компетентности. чуждоезиково състезаниеОрганизатор на състезанието е Министерството на образованието и науката.

Състезанието включва решаване и публично представяне на задачи, като целта е учениците да демонстрират нивото на усвояванена знания  в областта на природните науки – физика, химия, биология. Освен знания, учениците ще трябва да покажат, че имат любопитство към научния напредък, но и критично отношение към него, съзнавайки ограниченията и рисковете от научните теории.

Целта на състезанието е да се осигури възможност учениците да– защитават собствена позиция по актуални за обществото проблем, да покажат оригинално мислене в представянето на авторски идеи и умение да използват придобитите при решаване на проблеми в непозната ситуация.

В състезанието могат да участват ученици от 5 до 10 клас от училища в цялата страна, като всяка област участва само с двама участници. Според регламента на състезанието ще бъдат сформирани 10 отбора с по 6 състезатели, групирани на случаен принцип.

В рамките на 90 минути всеки отбор колективно решава определен брой задачи и подготвя представянето на резултатите След което е публичното представяне на  решенията на задачите в рамките на не повече от 5 минути за всяка задача, като решението на всяка от задачите се представя от различен състезател.

Отборите ще се оценяват от национална комисия, определена със заповед на министъра на образованието по предварително определени критерии.

Класирането е отборно, а най-добре представилите се състезатели се предлагат от комисията за участие в Олимпиадата по природни науки на Европейския съюз, която ще се проведе през  2014 г. в Атина, Гърция.

Обявяването на резултатите и награждаването на победителите ще е на 3 ноември от 15 часа в Конферентната зала на хотел „Ростов“.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...