Акценти
Начало / Култура / Академик Светлин Русев е тазгодишният носител на наградата за хуманитаристика на името на Юрдан Трифонов

Академик Светлин Русев е тазгодишният носител на наградата за хуманитаристика на името на Юрдан Трифонов

Светлин Русев

В навечерието на Деня на будителите Съюзът на учените – клон Плевен и Община Плевен за пета поредна година връчиха  наградата за хуманитаристика на името на акад. Юрдан Трифонов за цялостен принос за духовното и културното развитие на Плевен и Плевенския край.

Тази година с наградата бе отличен академик Светлин Русев. При връчването на специалния плакет кметът проф. д-р Димитър Стойков каза за Светлин Ресев, че е най-ярката звезда на българския културен небосклон и който може да се гордее с неизчерпаем талант и дух, а за плевенчани той винаги ще е големият дарител, чиято колекция се превърна в един от символите на Плевен.

При връчването на наградата акад. Светлин Русев  обяви, че дарява паричната сума, придружаваща плакета, на  Сдружение в подкрепа на деца лишени от родителска грижа „Детелина” в Плевен.

След сдържаната церемония по награждаването акад. Русев сподели, че е много изненадан от това, че е избран да получи наградата. Това признание задължава, защото получаването на награда на името на акад. Юрдан Трифонов е морална и духовна мярка, тя  изисква духовна и гражданска вярност към Плевен, каза той.

Наградата на името на Юрдан Трифонов акад. Светлин Русев получи ден след като беше удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Художествената академия в София.

А в края на месец ноември в ХГ „Илия Бешков“ художникът ще открие голяма изложба с негови творби от фонда на галерията.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...