Начало / Здравеопазване / Национална кампания срещу тежките училищни чанти

Национална кампания срещу тежките училищни чанти

Всяко трето дете от 1000 прегледани е с гръбначно изкривяване. Такава е статистиката за 2010 г. след извършенитепрофилактични прегледи на деца от 0 до 18 г. в Плевенска област, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Плевен.

Гръбначните изкривявания се нареждат сред  водещите заболявания сред децата от началната училищна възраст. Като основна причина за тях са тежките ученически чанти.

Правилният подбор на ученическата раница, нейната тежест и начин на носене е основният акцент в  националната кампания „На училище без тежест”. Тя се организира от сдружение „Настоящи и бъдещи майки” с подкрепата на  Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието. Целта на кампанията  е да се постигне по-висока информираност сред родители и учители за възможните заболявания на опорно-двигателния апарат, развивани в ранна ученическа възраст и най-често предизвиквани от прекалено тежките ученически чанти и неправилната стйка зад чина.

Във втория етап на кампанията, който ще приключи през април тази година, акцентът е върху профилактичните прегледи, като апелът е към родители и общопрактикуващи лекари да обърнат по-голямо внимание на децата от 1 до 4 клас за ранно откриване на деформации на гръбначния стълб. За съжаление едва около 50-55% от децата на възраст до 18 г. минават на задължителните при общопрактикуващите лекари профилактични прегледи.

За намаляване на случаите на гръбначни изкривявания профилактиката трябва да започне в най-ранна възраст като се избягват натоварвания на гръбнака и се включват подходящи спортове като плуване, волейбол, баскетбол и не се избягва ходенето пеша. Много важно е училищната чанта да не превишава 15% от теглото на детето. Например раничката на дете с тегло 20 кг. не трябва да е по-тежка от 3 кг.

В националната кампания са обхванати над 200 училища от цялата страна, 10 от които в Плевенска област. От Плевен са включени прогимназия „Цветан Спасов” и ОУ „Лазар Станев”.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...