Акценти
Начало / Здравеопазване / Национална кампания против пушенето спира в Плевен

Национална кампания против пушенето спира в Плевен

„Животът обича непушачите!” е мотото на информационната среща, която ще се проведе днес на площада в Плевен. Тя е част от национална кампания, организирана от Министерството на здравеопазването, Община Плевен и Районната здравна инспекция.

На пл. Възраждане от 16 до 18 часа ще бъдат представени филми за вредата от тютюнопушенето в дома, на работното място, нуждата от въвеждането на пълна забрана на тютюнопушенто в закритите обществени и работни места и обществения транспорт,  риска от пожари, както и възможностите за самостоятелно преодоляване на тютюневата зависимост.

Според статистиката близо 13 милиона души в 27-те държави в Европейския съюз страдат от едно или няколко заболявания, свързани с тютюнопушенето. Ако съществуващата тенденция се запази, през 2030 г. 70% от смъртните случаи ще бъдат свързани с употребата на тютюн.

Тютюневият дум е изключително опасен и за пасивните пушачи. Това са хората, които вдишват издишаната от пушача струя и многократно по-вредния страничен димен поток, поемайки всички, съдържащи се в него вредни вещества. Така, ако един пушач изпуши десет цигари, пасивният пушач до него ще е погълнал дим, равен на шест цигари. Не е установено безопасно ниво на излагане в среда с тютюнев дим и пасивните пушачи са застрашени от същите заболявания, от които и активните пушачи.

Информационна среща в рамките на националната кампания ще се проведе и в Никопол на 23 май.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...