Акценти
Начало / Култура / Национален фолклорен фестивал надиграване „Мизия танцува” ще се проведе отново в Плевен

Национален фолклорен фестивал надиграване „Мизия танцува” ще се проведе отново в Плевен

Клубове за народни хора от цялата страна ще участват във второто издание на националния фестивал надиграване „Мизия танцува”, който ще се проведе на 27 октомври в Плевен.

Началото на фолклорната фиеста е от 10 часа пред Драматичния театър, научихме от организаторите фолклорен танцов клуб „Българско хоро”.  Честа да открият фестивала ще имат артистите от Северняшкия ансамбъл, които ще отправят своя танцов поздрав към участниците. Идеята ни е надпреварата да започне с голямо хоро на площада пред театъра, споделиха ръководителите на клуба домакин Олга и Минко Мустакови.

От тях научихме, че тази година фестивалът ще е по-различен и ще даде възможност за по-голяма свобода при представянето на участниците. „Досега клубовете ревностно защитаваха традициите в народните хора със стъпките, с които са ги играли нашите баби и дядовци. Затова решихме да им дадем по-голяма свобода и да ни представят селското хоро в нова светлина. Ето защо допуснахме да има както автентичен фолклор, така и обработени хора”, обясни Олга Мустакова.

Според регламента в рамките на 6 минути всеки клуб ще може да представи едно хоро по избор на колектива и задължително едно северняшко хоро.

Като се очаква всеки да покаже най-доброто, на което е способен, давайки воля на въображението си. Жури от национално признати специалисти ще оценява най-техничното, най-пъстрото и най-стилно изпълнение. Ще бъдат връчени първа, втора и трета награда. Със специална награда ще бъде отличено и най-доброто изпълнение на хоро от Северна България.

Критериите за оценяване са групов дух и емоционалност, оригиналност, стил и характер на изпълнението.

Входът за концерта, който ще се проведе в Драматичния театър, е безплатен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...