Акценти
Начало / Култура / Национален музикален фестивал, посветен на Емил Димитров ще има, но догодина

Национален музикален фестивал, посветен на Емил Димитров ще има, но догодина

Националният музикален фестивал, посветен на Емил Димитров, който беше учреден през 2007 г. и по статут се провежда ежегодно през месец ноември, тази година няма да се проведе. Това стана ясно след запитване на общинския съветник от групата на БНД – Георг Спартански. На провелото се на 7 ноември заседание на Общинския съвет Спартански внесе питане ще се проведе ли фестивалът тази година и на кои дати, а ако няма да има фестивал – каква е причината за това.

От отговора на кмета проф. Димитър Стойков стана ясно, че не са се явили желаещи да организират фестивала. Кметът обясни, че процедурата по провеждането на обществена поръчка за разработване и реализация на културен продукт „Провеждане на музикален фестивал, посветен на Емил Димитров” е стартирана съобразно законовите изисквания и на 18 април тази година е публикувана публична покана със срок за подаване на документите до 2 май 2012 г. До тази дата не е представена нито една оферта. На 7 май 2012 г. е публикувана  за втори път публична покана със срок за подаване на оферти до 1 юни 2012 г., но също няма заинтересовани лица.

„Предвид на това, че не са се явили желаещи и на двете покани, както и оставащият кратък срок за изготвяне на проекта и реализацията му, се взе решение да не се обявява трета покана”, обясни проф. Стойков. От отговора му се разбра, че намерението на Община Плевен е подобни мащабни национални събития да се провеждат през година. „Води се  кореспонденция относно фестивала с Емил Димитров – син, търсят се възможности в бюджета на Общината за следващата година да се увеличат средствата за реализирането на този фестивал и сме твърдо убедени, че ще успеем през 2013 г. да го проведем”, заяви кметът.

В правото си на коментар, след отговора на питането му, Георг Спартански припомни, че през миналата година с усилията на ГЕРБ, като опозиционна сила в тогавашния Общински съвет, провеждането на фестивала беше осуетено. „За целта беше впрегнат областният управител, който атакува нашето решение по съдебен ред. Разбира се, той загуби делото и на двете инстанции – в Административния и във Върховния съд. Но това обслужи тогавашните политически интереси на  ПП ГЕРБ”, коментира Спартански и допълни, че скандалите около провеждането на фестивала са изиграли негативната си роля и са отблъснали тези, които знаят и могат да организират подобни мероприятия. Съветникът изрази пожелание сегашните управляващи да са направили изводи и да са извлекли поуки от провала на фестивала тази година и да направят усилия през 2013 г. той да присъства в културния календар на Община Плевен, за да бъде възстановена традицията за провеждането му.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...