Акценти
Начало / Здравеопазване / И в Плевен ще отбележим Международния ден без тютюнопушене

И в Плевен ще отбележим Международния ден без тютюнопушене

Различни инициативи с ученици и пенсионери ще се проведат в Плевен по повод Международния ден без тютюнопушене 15 ноември. Денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември, а мотото на кампанията е  “Ако не аз – кой? Ако не сега – кога?”. Това съобщи д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция в града, която е организатор на инициативата.

По повод този ден от май до момента на сайта на здравната инспекция плевенчани са имали възможност да изкажат мнението си като гласуват “за” или “против” пълната забрана за тютюнопушене. Резултатите показват, че 66% от жителите на областния град одобряват пълната забрана за тютюнопушене, а 31% не са съгласни с въвеждането й.

За отбелязване на Международния ден без тютюнопушене здравната инспекция организира анкетно проучване сред ученици от  две училища в град Плевен. В Професионалната гимназия по ресторантьорство и търговия ще стартира проект “За йога без дрога!”, започват и заниманията в клуб “Природозащитник” към ОУ “Лазар Станев”.

Също по повод Международния ден без тютюнопушене ще бъдат прожектирани филми от кампанията “Информирани и здрави” в пенсионерски клубове в градовете Долни Дъбник и Тръстеник. Всеки, който има самочувствие, че може да пребори цигарите и има желание да провери зависимостта си към никотина, може да го направи бързо и лисно чрез теста на  Фагерстрьом, който е поместен на интернет страницата на Регионалната здравна инспекция в Плевен.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...