Акценти
Начало / Общество / Научна конференция събира днес в Плевен историческия елит на страната

Научна конференция събира днес в Плевен историческия елит на страната

Национална научна конференция  „България в Голямата война (1918)” ще бъде открита днес в Плевен. Тя се организира по повод 100 години от участието на България в Първата световна война и 100-годишнината от Дойранската епопея от Регионален исторически музей – Плевен съвместно с Министерството на отбраната и Община Плевен.

Научен ръководител на националния форум, който ще събере историческият елит на страната, е академик Георги Марков.

В двата дни на конференцията – 20 и 21 септември, ще бъдат представени близо 35 научни съобщения с акцент върху боевете при Дойран и Добро поле, героите и личностите от българската армия, войната и митовете за нея, местата на памет.

В първия ден ще бъде прожектиран документалния филм „Дойранската епопея в паметта на потомците“ с режисьор Светлозар Гагов, подготвен по културен проект на Регионалния исторически музей с финансовото съдействие на Община Плевен. Ще бъде подредена и изложбата „Дойранската епопея (1916-1918) – храброст, дълг и чест“, подготвена от Регионален исторически музей-Плевен с участието на Национален военноисторически музей-София и Регионален исторически музей-Ловеч. Изложбата ще бъде открита днес, от 18 часа, в Първа изложбена зала на музея.

Официалното откриване на Националната научна конференция е от 12 часа в Актовата зала на Община Плевен. Очаква се да присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...