Акценти
Начало / Общество / Настоящите абитуриенти и бъдещи студенти сами се осигуряват за здраве през лятото

Настоящите абитуриенти и бъдещи студенти сами се осигуряват за здраве през лятото

Важно за всички младежи и девойки, които завършват сега и ще започнат следването си (у нас или в чужбина) през септември/октомври е да знаят, че през летните месеци те не са осигурени от републиканския бюджет, тъй като не попадат в нито една от двете категории: ученици или студенти. От НАП Плевен напомнят на бъдещите студенти и техните родители, че трябва сами да внасят здравноосигурителните си вноски през летните месеци.

Съгласно закона, лице, което не заплати осигуровките за здраве в рамките на 3 месеца, губи пациентски права и не може да ползва безплатните здравни услуги, осигурени от Националната здравно-осигурителна каса.  В тази връзка напомняме, че всички, които започват сами да внасят здравноосигурителните си вноски трябва да подадат декларация Образец 7  в офиса на НАП по постоянен адрес. Месечният размер на здравноосигурителната вноска е 16.80 лева  и се внася до 10-то число на следващия  месец, за който се отнася. Например: Ако от 1 юни трябва сами да внасяте здравноосигурителни си вноски, то до 10-ти юли следва  да сте внесли 16.80 лв., и най-късно до 30-ти юли да сте подали декларация Образец 7. Подаването й става в офиса на приходната агенция или по пощата, с обратна разписка на адрес Плевен ул.”Дойран” № 43.

В рубриката „Осигуряване” на сайта на НАП – www.nap.bg може да направите проверка на здравноосигурителния си статус. Там ще намерите също здравен калкулатор и образец на декларацията образец 7. Повече информация може да получите на телефоните за информация: 064/898 336  в Плевенския офис  на агенцията или на  телефона на Информационния център на НАП  0700 18 700 на цената на един градски разговор.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...