Начало / Здравеопазване / Единствената в страната детска ЕЛК вече не работи

Единствената в страната детска ЕЛК вече не работи

От 1 юни е закрита единствената Детска експертна лекарска комисия в страната, която работеше към УМБАЛ – Плевен. Това съобщи д-р Атанас Гарев, директор на Регионалната здравна инспекция в Плевен. Закриването е в изпълнение на промяна в Закона за здравето, която е обнародвана в Държавен вестник на 29 май тази година. Причината за промяната е, че в другите области на страната не е била разкрита нито една такава експертна лекарска комисия поради липса на възможност.

От началото на юни децата до 16 години вече се обслужват от ТЕЛК съставите, като изискването е в тях да бъдат назначени педиатри, които да освидетелстват децата. Проблем може да възникне обаче при освидетелстването на децата с очни проблеми, тъй като очната ТЕЛК в Плевен е много натоварена. Тя обслужва девет области – Ловеч, Велико Търново, Габрово, Видин, Враца, Монтана, Русе, Разград и Плевен. Годишно плевенската очна ТЕЛК обслужва 25 000 души.

Ще припомним, че  Детската  експертна лекарска комисия започна работа през ноември 2010 г. Целта беше  тя  да обслужва деца до 16 години от четири области – Плевен, Видин, Монтана и Враца. В детския състав работеха трима педиатри, а капацитетът й годишно беше около 1500 експертни решения. Съдействие за разкриването на състава в Плевен през 2010 г. оказа ръководството на УМБАЛ-Плевен и тогавашният директор проф.д-р Димитър Стойков.

+

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...