Акценти
Начало / Общество / Намаляват водните обеми на Каскадата, а не площите

Намаляват водните обеми на Каскадата, а не площите

Специална пресконференция по повод появила се в социалната мрежа група „Против унищожаването на водната каскада в Плевен” и разпространявана в нея информация проведоха днес кметът проф. Димитър Стойков и ръководителя на проектантски екип с ръководител арх. Красимир Попов, спечелил конкурса за обновяване и модернизация на градската среда. Във виртуалната група се тиражира информация, че според проекта се предвижда част от водната площ на Каскадата да бъде затревена с цел постигане на финансови икономии.

„Написаното не отговаря на истината, редно е създателите на групата да бяха проучили предварително проекта и след това да разпространяват информация”, коментира арх. Попов. Той обясни, че в проекта е предвидено намаляване не на водни площи, а на водни обеми, т.е. на постъпващото количество вода, с което се захранва и работи Каскадата. „Каскадата е забележителна като творение на парковата и ландшафтна архитектура, тя е уникална за България. Но има един технически проблем, който е свързан с това, че се ползват големи количества прясна вода – за секунда в нея постъпва количество, равно на потреблението на промишлена и питейна вода за целия град. Идеята ни е да сменим старите помпи, които са с голяма енергоемкост, да започне да се ползва промишлена вода, да се редуцират не водните площи, а обеми и количеството ползвана енергия”, подчерта отново арх. Красимир Попов.

Що се отнася до тиражираната информация, че водните огледала до Спортно-информационния център ще изчезнат и ще бъдат затревени, това също не отговаря на истината. Обмисля се вариант след приключването на ремонта на Каскадата в най-крайното от тези водни огледала да бъде създадена зелена площ с подходящи растителни видове /например водни лилии/, но във водна среда.

„Според личното ми мнение, водните обеми могат да се намалят три пъти, да се увеличи три пъти продължителността на работа на Каскадата до около 200 дни годишно при това като се ползват абсолютно всичките й ефекти”, каза още арх. Попов.

От своя страна кметът проф. Стойков припомни, че проектът за обновяване и модернизация на градската среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на Плевен се извършва на три етапа като за всеки един от тях има задължително обществено обсъждане и то не е приключило. „Ако хората кажат, че са против нещо от предвиденото по проект, ние ще се съобразим с тяхното желание. Но нека първо да дойдат и да видят проекта, за какво става въпрос, а не да споделят недостоверна информация”, призова градоначалникът.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

2 коментари

  1. …iznesete na svetlo vsi4ki proekti i diskusii,glasuvaniq i re6eniq,ne moje ‘HORATA „DA DOIDAT PRI VAS PO OBQSNIMI PRI4INI,vie pokajete na horata tuk i v centura na grada,za da se 4ete ot vseki-taka e mnogo lesno da se kaje-ako horata imat dostup do vsi4ki re6eniq 6te e vsi4ko nared,nadqvam se….

  2. Ще се намери ли някой от общинското ръководство който да коментира написаното в следния сайт
    http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1907577

    В описанието на спечелилия проект на сайта е написано
    „Новото предложение за водната каскада са водни огледала от естествената река след задължително пречистване за целогодишно решение и максимално намаляване на водните площи за сметка на зелените, което ще доведе до намаляване на разходите по поддръжката с около 30%, промяна на микроклимта и високо естетическо въздействие.“

    Сега пък според дадената пресконференция се оказва, че няма намаляване на водните площи, а намаляваме три пъти обема на преминаващата вода. Не съм специалист, но това няма ли да доведе до появата на едни сълзящи чучурчета на мястото на красивите водопади?
    Дори и в тази статия проекта който е на снимката е с премахнати водни площи, а не с намалени обеми на преминаващата вода.