Акценти
Начало / Образование / За мандатност на училищните директори и премахване на двусменния режим, настояват от синдикат „Образование”

За мандатност на училищните директори и премахване на двусменния режим, настояват от синдикат „Образование”

Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” има формулирани няколко основни акцента в реформирането на българското образование, които ще бъдат представени в разширен вариант на новоизбрания кабинет след изборите през месец май. Това съобщи днес в Плевен председателят на синдикат „Образование” Юлиян Петров.

На първо място сред акцентите Юлиян Петров постави адекватното финансиране на образованието, което ще позволи да има достатъчен брой детски градини и училища, които да съответстват на европейския модел. В контекста на адекватното финансиране като основен приоритет от синдиката определят премахването на двусменния режим на обучение. Така ще се премахнат мегаучилищата, които в никакъв случай не създават най-добрите условия за учениците, а от друга страна поглъщат от бюджета на по-малките училища, обясни Петров. Финансова дискриминация, която ще настояваме да бъде премахната, каза Юлиян Петров. Но това не означава, че от синдиката не поддържат въвеждането на делегираните бюджети. Напротив, те смятат, че са доказано работещи, но искат известни реформи. Предложението на синдикат „Образование” е да се помисли за въвеждане на рейтингова схема за учебните заведения, която да им осигури допълнително финансиране. Специално внимание да бъде отделено на специалните паралелки, талантливите ученици и на училищата, в които има деца със специфични потребности, обърна внимание Петров.  За правилното разпределяне на средствата в образованието би допринесло и въвеждането на портфолио за всяко училище, от което да става ясно какви специализирани кабинети, компютърни и спортни зали има. За съжаление твърде малко са училищата в страната, които отговарят на всички тези изисквания, изтъкна синдикалистът.  Затова от синдикат  „Образование” настояват за стратегия, която в дългосрочен план, а не на парче, да решава развитието и проблемите в българското училище.

Сред акцентите е и деполитизирането на българското образование както по отношение на финансирането, така и по отношение на избор на директори.  От синдикат „Образование” нееднократно сме поставяли въпроса за предварителна подготовка на управленски персонал в училищата, както и за точни и прозрачни изисквания към директорите, каза синдикалистът.  Той подчерта, че са за въвеждане на мандатност на директорската длъжност, като директорите да имат право на два последователни мандата по 4 години. Преминаването в следващ мандат да става само след широка оценка, обясни Петров.

Развитието на професионалното образование в тясна връзка с бизнеса, за да се гарантира реализация на средните кадри, е друг важен приоритет според синдикат „Образование”. В момента тази връзка е скъсана и поради това много често държавният план-прием генерира нереализируеми професии, категоричен е Юлиян Петров.

По отношение на заплащането в сферата на образованието синдикалистите смятат, че разликата между директориските и учителските заплати не бива да надминава 1.4-1.5 процента.

Националното ръководство на синдикат „Образование” е днес в Плевен за среща с председателите и членовете на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” от област Плевен, в която са поканени да участват  представители на Община Плевен и началникът на РИО – Плевен. Акцент в срещата е изпълнението на договореността за 8-процентно увеличение на учителските заплати и социалният диалог в региона.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...