Акценти
Начало / Любопитно / Най-отровната змия може да се види в изложба в Плевен

Най-отровната змия може да се види в изложба в Плевен

Континентален тайпан – най-отровната змия на Земята, може да бъде видяна в изложбата, подредена в отдел „Природа” на Регионалния исторически музей в Плевен. В гостуващия терариум на Георги Еленски са представени четирите от 10-те най-опасни змии в света. Освен континенталния тайпан, посетителите ще могат да видят черна мамба, голям крайбрежен тайпан от Нова Гвинея и австралийска отровна змия.

Колекцията представя 40 влечуги и според Георги Еленски тя е втора по големина в Европа след тази в Москва.

zm18

За най-любопитния екземпляр – континенталния тайпан, Георги Еленски разказа, че отровата му е близо 50 пъти по-силна от тази на кобрата и 25 пъти – от отровата на черната мамба. „За разлика от другите отровни змии, континенталният тайпан е отровен още след излюпването си. При този вид и най-малката доза е смъртоносна”, обясни собственикът на терариума.

Изложбата ще остане в Плевен до 14 ноември. В нея могат да се видят пет вида гърмящи змии, два вида кобри, смоци, анаконди, питони, игуани, гущери, малък крокодил. Любопитните и по-безстрашни посетители могат да се снимат с някои от неотровните животни.

zm4

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...