Начало / Последни новини / Нора Рашева и Валентин Митев представят Плевен на Световното по шах в Грузия

Нора Рашева и Валентин Митев представят Плевен на Световното по шах в Грузия

Девет малки шахматисти от България, между които плевенските надежди – Нора Рашева и Валентин Митев, ще участват в Световното първенство класически шахмат до 8, 10 и 12 г. момичета и момчета. Шампионатът ще се проведе  от 18 до 31 октомври в Батуми, Грузия. За участие са се записали над 700 шахматисти от 64 страни. Във всяка от шестте групи руснаците имат по 7-8 представители. Водач на българската делегация е Стефан Стойнов от София.

Нора Рашева ще играе при момичетата до 8 г. в конкуренцията на 84 малки шахматистки, научихме от нейната треньорка мс Христинка  Илиева. Нора е под номер 20 в стартовия лист с ело 1126. Водачка е рускинята Александра Шведова с ело 1576. „Това е първо участие на Нора на световно първенство. За Нора шампионатът е възможност да покаже силна игра, въпреки че ще бъде трудно – преди нея по ело са 8 рускини, повечето вече със звания, придобити от призови класирания на ученически европейски и световни първенства. Турнирът е и много продължителен, 11 кръга. В България момичетата до 8 години играят само по 7 партии на Държавните първенства. Не искам да давам предварителни прогнози, но вярвам, че Нора ще се класира по-напред от стартовия си номер”, сподели треньорката на Нора.  Надежда за това дава и бронзовият медал, който нашето момиче спечели на Европейското първенство на страните от ЕС в Чехия.

nora-rasheva

Другият плевенски състезател – Валентин Митев, ще играе в най-многобройната група – тази на момчета до 12 г., в която са записани общо 138 участници. В стартовия лист Валентин е под 42 номер с ело 1992. Листата води индиецът мм Praggnanandhaa с ело 2442. Това е второ Световно за Вали, след участието му в Порто Карас, Гърция през 2015 г. Там той завърши с 6т. от 11 възможни. На Европейското първенство в Прага през август Вали се класира на 23 място с 6 точки. Очакванията за Валентин Митев са да покаже по-добър резултат, предвид натрупания опит на международната сцена. В Грузия Валентин ще бъде с треньора си гм Красимир Русев.

Валентин Митев

С най-големи шансове за медал е 8-годишният Светлен Иванов от ШК „Локомотив“ София, който е номер 3 в стартовия списък при най-малките момчета с ело 1764. Светлен Иванов се класира пети на ЕП в Чехия през август. Негов треньор е Стефан Стойнов.

Участието на Нора и нейната треньорка мс Христинка Илиева на ЕП на страните от Европейския съюз през август и на това СП стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Община Плевен, Татяна Кирилова, Васил Антонов и Милен Георгиев. Участието на Валентин Митев на двата международни форума тази година е изцяло с финансови средства на семейството му, за което УС на СКШ „Плевен XXI“ благодари.

Да пожелаем успех на двамата плевенски състезатели и най-добро представяне!

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...