Начало / Общество / Наесен става ясно кои читалища в Плевен остават

Наесен става ясно кои читалища в Плевен остават

През месец септември тази година изтича срокът на договорите, които читалищата в община Плевен са сключили за безвъзмездно ползване на общинска собственост. Много внимателно ще огледаме и обмислим с кои от читалищата ще подновим договорите. Това коментира председателят на Общинския съвет в Плевен – Мартин Митев, по повод приетата от съветниците Годишна програма за развитие на читалищната дейност в общината за 2017 г.

Той съобщи, че при него е пристигнал доклад от комисията, назначена от кмета на Плевен, която е обследвала как читалищата управляват предоставената им за ползване общинска собственост. Според доклада се оказва, че няколко читалища неправомерно ползват предоставените им безвъзмездно сгради, като преотдават под наем част от тях. Митев е изпратил доклада за разглеждане в Постоянната комисия по култура към ОбС и ще изчака нейното становище, за да внесе още на предстоящата през месец март сесия проект на предложение за решение, с което да се задължи кметът на Плевен да изпълни препоръките, дадени му от комисията.

Митев умишлено се въздържа да спомене имената на читалища, които се визират в доклада, тъй като има реакция и от страна начиталищата. „Има малко противоречия между констатациите и документите, които са ми изпратили от читалищата. Нека изчистим документално нещата, за да не набедим някого без вина”, коментира Мартин Митев.

Той обаче ясно заяви, че има читалища в общината, които съществуват само на хартия, за да получават субсидията и беше категоричен, че е категорично против да се увеличават средствата на читалищата, при този продукт, който дават някои от тях.

В момента в община Плевен има 35 читалища, в които има разкрити 104 щатни бройки. Освен държавната субсидия, читалищата в общината получават и допълнително 15 000 лв. от общинския бюджет.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...