Акценти
Начало / Здравеопазване / Увеличават с 10 процента заплатите на медицинските сестри в детските ясли в Плевен

Увеличават с 10 процента заплатите на медицинските сестри в детските ясли в Плевен

Медицинските сестри в седемте детски ясли в Плевен от 1 март ще получават 600 лева основна заплата. Това е увеличение с 10% на досегашното им основно възнаграждение и стана възможно след решение на Общинския съвет в Плевен на заседанието този петък, обясни председателят на местния парламент Мартин Митев на пресконференция днес.

До момента основната заплата на тези медицински сестри е 540 лв. и тя не е променяна от години. Това е доста ниско заплащане, като се има предвид трудът, който полагат и  отговорността, която имат, коментира Митев.

Увеличението на  заплатите им става възможно след вътрешна оптимизация на щата за детските ясли – съкращаване на незаети щатни бройки, закриване на две непълни групи в детска ясла „Мир” и оптимизация на персонала, увеличението става възможно от тази година.

Детските ясли са държавно делегирана дейност и средствата за тях се получават от държавния бюджет чрез Министерството на здравеопазването. Тази година те са в размер малко над 2 млн.лв., като те покриват разходите и за Детската кухня в града. „При тези средства не е възможно да изпълним исканията на  медицинските сестри за увеличение на заплатата им с 20%. Ако увеличим основните им заплати на 650 лв. ще имаме недостиг на средства почти 100 000 лв”, обясни Митев и допълни, че  за тази година Общината няма как да дофинансира този недостиг. Затова от 1 март заплатите на медицинските сестри в детските ясли в Плевен става 600 лв.

„Надявам се скоро да имаме постоянно работещо правителство, да се увеличи единният разходен стандарт и тогава за следващата година Общината да предвиди в бюджета си средства, с които да дофинансира заплатите на медицинските сестри в детските ясли. Така ще достигнем исканото 20% увеличение и основната заплата от 650 лева“, допълни Митев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...