Начало / Спорт / Над 80 караха велосипед до Байкал

Над 80 караха велосипед до Байкал

Над 80 участници – ученици, студенти, любители на велосипедния спорт и природосъобразен начин на живот, се включиха в тазгодишното издание на велопохода “С велосипед до Байкал”. Инициативата се организира за трета поредна година от НЧ “Пробуда-1925” с. Байкал, кметство с. Байкал, Сдружение Еко Байкал и Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси. Велопоходът беше по маршрут с.Долни Вадин – Горни Вадин – Крушовене – Байкал – Гиген/Улпия Ескус/.

Проявата се проведе и във връзка с Европейската седмица на мобилността 16-22 септември и беше под патронажа на Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия. Партньори са читалищата в селата Долни Вадин, Крушовене и Гиген, а кметовете на населените места по трасето връчиха грамоти и плакети на участниците.

Пред табелата на “Римския път”между селата Крушовене и Байкал Иво Джокин, директор на Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси, запозна участниците във велопохода с устройството и мрежата от пътища в Римската империя. Част от групата традиционно посети и древноримския град Улпия Ескус като по този начин популяризира и историческите забележителности по поречието на река Дунав.

В подкрепа на съвместната работа с местни общности по развиване на устойчиви форми на туризъм, Фондация “ЕкоОбщност” подкрепи през 2010 год. осъществяването на 6 малки проекти, свързани с развитието на туризъм по Дунав и осъществяването на българската част от трансевропейския велосипеден коридор Евро Вело 6. Подкрепата  конкретно е насочена към изграждане, функциониране, промотиране и/или укрепване на маршрути/отсечки, подходящи за немоторизиран туризъм (напр. велосипеден, пешеходен, др.) по поречието на р. Дунав в България. НЧ “Пробуда-1925”, с. Байкал бе една от подкрепените организации по тази програма с проект “С велосипед до Байкал”.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...