Акценти
Начало / Общество / На площад „Стефан Стамболов” плевенчани отбелязаха Деня на независимостта

На площад „Стефан Стамболов” плевенчани отбелязаха Деня на независимостта

По традиция на 22 септември плевенчани се събират на площада, носещ името на далновидния български политик Стефан Стамболов, за да отбележат деня, в който страната ни обявява своята независимост .

В словото си по повод 104-та годишнина от този исторически акт зам.-кметът Алексей Зелов, подчерта, че той вдъхва на българите достойнство и самочувстви  на равноправна нация, която вече има  собствен път и собствено бъдеще.  Тази безспорна победа на българската дипломация има своята предистория, свързана с делото и личността на Стефан Стамболов, изтъкна Зелов, припомняйки, че през целия си политически живот Стамболов неотклонно следва и  отстоява една цел – да превърне страната ни в независима, модерна, европейска държава, за което  получава признанието на едни от най-влиятелните световни  политици и почитта на потомците.

Областният управител Иван Новкиришки в словото си пък припомни паметни думите на Александър Малинов в отговор на искания от Турция откуп за българската независимост  от повече от 400 млн. тогавашни златни лева. Малинов е категоричен в отказа си: „Ние не сме се борили за българската независимост, за да я купуваме със сребро или пари. Ако  трябва да я откупим, ще я откупим с нашата, българската кръв”.

„С провъзгласената  държавна  независимист, българите показват, че имат ясен стремеж и политическа воля да не бъдат просто обект, а активен субект в  европейската история”, каза в словото си още Новкиришки и призова да не забравяме уроците на историята, която ни учи, че бъдещето и успехите на нацията зависят от усилията на всички нас.

Десетки плевенчани бяха дошли на площада, за да отдадат почит към делото на онези, без които историята на България нямаше да е същата. Представителна част от Плевенския гарнизон поднесе венци и цветя от името на институции и организации. Цветя пред паметната плоча на Стефан Стамболов положиха и много плевенчани.

Тържественото отбелязване на Деня на независимостта продължи с концерт на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков и на ансамбъл „Нашенчета” към Центъра за работа с деца в Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...