Акценти
Начало / Образование / Над 8 700 ученици от областта ще се включат в извънкласните дейности по УСПЕХ

Над 8 700 ученици от областта ще се включат в извънкласните дейности по УСПЕХ

УСПЕХ
Занимания по интереси в НУ „Христо Ботев“ – Плевен. Снимка: архив програма УСПЕХ

С 1 240 са повече учениците от областта, които тази година ще се включат в инициативите на проекта „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти – УСПЕХ” на Министерството на образованието и науката, по линията „Да направим училището привлекателно за младите хора“ към ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от Европейския социален фонд. „По този проект област Плевен работи вече трета учебна година, като общият брой на учениците, които ще бъдат обхванати е 8 780”, научихме от началника на Регионалния инспекторат по образованието Албена Тотева. Всички училища, които досега са участвали, ще се включат отново, което е показател за повишения и траен интерес към дейностите  по проекта, подчерта Тотева.

За тази учебна година по УСПЕХ са  регистрирани  73 училища от област Плевен, като нововключените са три,  което нарежда нашата област сред големите активно участващи области в страната.

Включените ученици са разпределени в  769 групи по извънкласни и извънучилищни дейности. Броят на групите е с 135 повече спрямо учебната 2012/2013 година. С най – голям брой участници  от  областите на извънкласните и извънучилищни дейности са Здравословен начин на живот – 1 466 ученици; Културни компетентности – 1 418;  Комуникативни умения на роден език – 987; Хуманитарни науки – 851 и Природоматематически науки – 658 ученици.

„Можем да отчетем, че постигнатият интерес към дейностите по проекта доведе до намаляване на безпричинните отсъствия и броя на отпадащите ученици от училище. Повишена е мотивацията за учебен труд и са разширени възможностите за придобиване на допълнителни знания, умения и компетентности в различни области на науката, културата и изкуствата, съобразно тематичните направления”, изтъкна Албена Тотева.

Наблюденията от предишните две години показват още, че учениците и ръководителите работят с желание и дават воля на фантазията си, на креативното мислене и постигат емоционална удовлетвореност от труда си. Работата по проекта предоставя възможност за личностна изява и развитие на индивидуалните способности и творческите дарования на учениците. А от друга страна се привлича публичното внимание и се формира позитивно отношение към училището и отделните извънкласни и извънучилищни дейности. Привличането на родители в реализация на дейностите по проекта, както и на партньори в някои от дейностите на клубовете и в представителните изяви повишава тяхната заинтересованост.

Всичко това обяснява защо в нашата област няма групи по извънкласни и извънучилищни дейности  прекратили дейността си по проекта. Тази година ученици и техните ръководители са проявили особена находчивост при избиране на имена на отделните групи и вниманието привличат имена като: „Ядреналин”, „Омайни градини”, „Зелени алтернативи”, „Млад къщовник”, „Английска читалня”, клуб „Майсторете ръчички за радост на всички”.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...