Акценти
Начало / Икономика / Докъде е стигнало изграждането на бизнес инкубатор отчетоха експерти от Областна администрация

Докъде е стигнало изграждането на бизнес инкубатор отчетоха експерти от Областна администрация

Среща-Румъния

Екип на Областна администрация – Плевен участва в пресконференция в румънския град Слатина, на която бяха представени междинните резултати по изпълнението на пилотните проекти в рамките на изпълнението на проекта „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния – България”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013 г., информираха от пресцентъра на Областна администрация – Плевен.  Срещата с медиите е организирана от Центъра за консултации и управление на проекти Европроджект , който е партньор по проекта.  Дейностите по него обхващат цялата гранична територия Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш, Констанца, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич.

В рамките на проекта ще бъде създадена първата мрежа от иновативни бизнес инкубатори, които ще подпомогнат устойчивото трансгранично икономическо сътрудничество. Предвижда се да бъдат създадени 16 подобни центъра във всички области и окръзи, разположени на общата граница между Румъния и България. Инкубаторите ще създадат и поне 30 работни места. Проектът предвижда финансова подкрепа за членовете на инкубатора, които решат да започнат бизнес след изтичане на 6-те месеца обучение. Определената финансова помощ е в размер на 10 000 евро. В рамките на пилотния проект ще се оказва помощ при разработването на бизнес планове, предвидени са консултации по финансови, правни и административна въпроси. Целевата група са млади хора на възраст между 18 и 35 години, които търсят работа. В проекта са заложени и 12 годишни срещи за взаимно опознаване и обмяна на информация за добри практики.

По време на пресконференцията експерти на Областна администрация – Плевен са информирали медиите за  междинните резултати по изпълнението на пилотния проект за разработване на Регионална схема за пространствено развитие, по който работят. Освен разработените междинни продукти е показан и интернет базирания модул на ГИС-системата, представени са и планираните дейности на екипа до края на годината.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...