Акценти
Начало / Култура / Над 70 изследователи по римска археология посрещаме в Плевен

Над 70 изследователи по римска археология посрещаме в Плевен

Ден преди официалното откриване на Световния Лимес конгрес по римска история в Русе група от над 70 изследователи на римска археология ще посетят обекти в област Плевен. На 4 септември в 12 часа те ще разгледат Улпия Ескус край Гиген, който е най-добре запазеният римски град на територията на нашата страна. А от 18 часа е предвидено посещение в Регионалния исторически музей в Плевен. На следващия ден сутринта чуждестранните гости ще се качат до крепостта „Сторгозия” в парк Кайлъка, след което ще разгледат Панорамата. В програмата на посещението им в Плевен е предвидена и среща с журналисти от 11.30 часа, научихме от Нели Дакова, вр.и.д. директор на Регионалния музей.

За посрещането на участниците в престижния научен форум от плевенския музей отдавна са в усилена подготовка.

В Улпия Ескус за гостите ще бъде подредена фотодокументална изложба, която прави паралел между обекта преди 100 години и сегашния му вид. В изложбата са включени и снимки на скици, даващи представа как е изглеждал града. Снимките разказват още и за интереса от английски, италиански археолози към античния град край Гиген, разказа за infopleven археологът Петър Бънов, който е инициатор на изложбата. Сред снимките е и тази на мозайката „Ахейци”, на която може да се види как е изглеждала тя при откриването й през 1945 г. За съжаление част от нея е унищожена от ерозията, тъй като до 1975 г., когато е преместена в залите на музея,  е била защитена само с дървен покрив.

На крепостта „Сторгозия” в Плевен е извършено почистване на дървета и храсти, за да се открие по-добра гледка къмкрепостта, а и да бъде разчистена просека до самата стена и да се открие цялата й височина, която на места достига до 8 м. В обекта са поставени нови информационни табели, върху които има чертеж как е изглеждал конкретния обект. Досега чертежите са съхранявани във фонда на музея. Сред тях са тези за входната кула, за базиликата, за външния изглед на крепостта.

Петър Бънов припомни, че първите разкопки на крепостта „Сторгозия” са направени през 1903-1904 г.  от местното археологическо дружество.

За Улпия Ескус археологът разказа интересен факт от строежа на римския град. Обикновено жреците  са очертавали двете главни улици, след което успоредно на тях са правени и останалите улици. Улиците в града са ориентирани в посока изток-запад, но в планировката им има отклонение от 23 градуса от основната посока. Това се дължи на различното положение на слънцето през  годината, обясни Бънов. По отклонението археолозите съдят, че градежът на Улпия Ескус най-вероятно е започнал през март. По подобие на римските градове  например са направени улиците в днешните Стара Загора и  Нова Загора.

На снимката: Археологът Петър Бънов показа един от съхраняваните във фонда на музея чертежи на крепостта „Сторгозия“

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...