Акценти
Начало / Култура / Над 63 000 са посетили Регионалната библиотека в Плевен през миналата година

Над 63 000 са посетили Регионалната библиотека в Плевен през миналата година

Оксана Цветанова

Общо 63 625 души са посетили Регионална библиотека „Христо Смирненски” през миналата година, което е с близо 17 000 повече в сравнение с 2011 г. Това съобщи за infopleven.com Оксана Цветанова, зам.-директор на Регионалната библиотека.

Показателно за интереса към библиотеката е непрекъснато увеличаващите се нови читатели, които през миналата година  са  били 3 368, а през 2011 г. – 3 069. Тенденцията е да се увеличават новите читатели в ученическа възраст – 1 082 са били през миналата година новите читатели до 14 г. Средно на ден посетителите в библиотеката са между 130 и 150.

През изминалата година са раздадени 119 563 библиотечни документи, което с над 7 000 повече спрямо предходната 2012г.

През тази година Регионалната библиотека  запазва непроменени цените на читателските карти. Цената на годишната читателска карта е само 5 лв. За ученици от първи клас тя е безплатна, а за ученици от 2 до 7 клас е 2 лв. Предвидена е и дневна карта, чиято цена е 1 лв. Читателската карта дава възможност за безплатно посещение на традиционната кинолектория, която вече трета година библиотеката организира всяка последна сряда на месеца

Стремим се да превърнем библиотеката в културно пространство, в което посетителите да прекарват приятно времето си, подчерта Оксана Цветанова. Затова в Регионалната библиотека, освен книги и периодични издания, се предлагат и други възможности за удовлетворяване на критериите на различни потребители. Библиотеката разполага със 100 компютъра и посетителите имат възможност да ползват безплатен интернет в продължение на половин час, а в читателските зони има свободен интернет. Предлага се възможност за слушане на музика, за гледане на видеофилм. Новост е дистанционното обслужване на потребителите. Тази услуга е особено търсена от български студенти в чужбина. Важно за нас е, че положихме началото на дигитализацията в библиотеката, което значително ще повиши качеството на услугите, които предлагаме, подчерта Цветанова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...