Акценти
Начало / Любопитно / Богоявление по стар стил отбелязаха в Горни Дъбник

Богоявление по стар стил отбелязаха в Горни Дъбник

Горни Дъбник-Йордановден

За шеста поредна година в село Горни Дъбник отбелязват Богоявление по стар стил. Инициативата е на кмета на селото Петър Йорданов.

Празникът започва както е традицията с Богоявленски водосвет, отслужен от отец Милен.  После почти цялото село се включи в шествието до Ручина бара, където край Старата чешма попът хвърли кръста във водата.

Четирима бяха претендентите да го извадят от студените води на реката. Късметът беше на страната на Павлин Василев. Късмета си изпроваха още Гено Патов, който две поредни години хващаше кръста, Диян Иванов и Румен Валентинов.

По традиция отец Милен благослови за здраве и късмет Павлин, който му върна кръста, след като го извади от водата. А кметът Тодор Йорданов му връчи парична награда.

Горни Дъбник-Йордановден

Под звучите на духовата музика хората отново се събраха на площада, където се проведе станалото традиционно надиграване. В него участваха групите към читалище „Просвета – 1903″, както и гости и жители на Горни Дъбник. За всички отличени имаше и атрактивни награди, а за да е още по-добро настроението им, от кметството бяха осигурили греяна ракия и 50 литра червено вино.

Горни Дъбник-Йордановден

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...