Акценти
Начало / Култура / Над 40 деца овладяваха тънкости на приложните изкуства по проект „Лятно училище по изкуствата”

Над 40 деца овладяваха тънкости на приложните изкуства по проект „Лятно училище по изкуствата”

 Училище по изкуствата

Сдружение „Център за европейско развитие и квалификация” приключи успешно реализацията на проект „Лятно училище по изкуствата” в град Левски.  Проектът беше реализиран по програма „Младежта в действие” и обхвана над 40 деца на възраст от 5 до 13 години. В продължение на три месеца през лятото децата, разделени в работни групи, овладяваха тънкостите на детския театър и на приложните изкуства декорация, художествена тъкан и керамика. В помощ на лятното училище се отзоваха възпитаници на Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” в Троян. Весела, Нетали, Полина, Кристина и Мирослав, заедно с ръководителя си Мартин Киров гостуваха в Левски и помагаха на малчуганите-керамици да измайсторят различни съдове и фигурки от глина, като заедно с това запознаха децата с различни техники за обработка на глината.

Работилница по изкуствата

В най-многобройната група – тази по декорация, работиха Владимира, Даяна и Таня от инициативната група младежи под ръководството на Веселин Стоев. Участниците в тази група украсяваха бутилки с древна китайска техника, наречена декупаж, изработваха моливници с декорация от кожа. Но най-важното е, че се научиха да работят в екип и да си помагат, подчерта Ваня Ваньова, ръководител на проекта.

С много сръчност и фантазия работиха децата в групата по художествен текстил. На малки станчета те изработиха цветни пана, а с помощта на Адриана и Габриела с ръководител Силвия Чолакова участниците в групата имаха възможност да приложат художествените си умения и върху предмети от текстил и стъкло, които украсиха с цветен контур.

В групата по детски театър работиха Боян и Накрие от инициативната група младежи, участници в театрална група към Читалище „Георги Парцалев 1901“ в Левски. Те обучаваха в театрално майсторство по-малките кандидат-актьори под ръководството на Огнян Панайотов. Заниманията им приключиха с представянето на постановката по народната приказка „Дядо и ряпа”, която беше представена на сцената на читалище „Георги Парцалев”.

изложба

Изработеното от децата в другите творчески групи беше показано в изложба базар.  Със събраните средства бяха закупени дрешки, чорапки, обувки и ученически пособия за децата от Дом “Детелина” в град Плевен. Срещата с тези деца ни развълнува и ни накара да се замислим за ценностите в живота, обобщи вълненията на всички Ваньова и допълни, че са си дали обещание отново да посетят Дома в Плевен.

Заниманията по проекта дадоха възможност и импулс на децата за развитие на умения и скрити таланти, разгръщане на творческото мислене, екипност и почерпване на опит от по-големите младежи, каза при финала на проекта Ваня Ваньова.

На заключителната пресконференция беше прожектиран кратък филм, отразяващ дейностите по проекта.

проект - лого

Този проект се реализира с финансовата продкрепа на програма „Младежта в действие” на Европейската комисия, адмнистрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Съдържанието на настоящата статия не отразява позицията на Европейската общност, програма „Младежта в действие” или НЦЕМПИ.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...