Акценти
Начало / Култура / Над 30 плакета за заслуги към академичното развитие връчи днес ректорът на Медицинския университет

Над 30 плакета за заслуги към академичното развитие връчи днес ректорът на Медицинския университет

По повод 38 години от създаването на Медицинския университет в Плевен днес в аудитория  „Магнум” се състоя тържествена церемония по повод годишнината. В присъствието на академичното ръководство, студенти и гости ректорът на Медицинския университет проф. д-р Григор Горчев връчи плакети за заслуги към академичното развитие на университета на носителите на издадените от висшето училище дипломи за придобити научни степени и академични длъжности и награди за принос към цялостното развитие и утвърждаване на висшето училище.

За изключителни заслуги и за цялостен принос за развитието на Медицинския университет бяха отличени доц. д-р Гена Грънчарова /на снимката/ и доц. д-р Венета Шопова.

Плакети за придобита научна степен професор получиха  проф. д-р Димитър Стойков, проф. д-р Мария Средкова, проф. д-р Анжелика Велкова и проф. д-р Стефан Бояджиев. С плакети за заслуги към развитието на университета и за придобита научна степен получиха още близо 30 преподаватели във висшето училище.

Преди церемонията проф. д-р Григор Горче приветства академичната общност, студентите, служителите и гостите на празника. Той подчерта, че Медицинският университет в Плевен е място, където се произвежда интелектуалният потенциал на страната и той трябва да продължи стабилното си развитие напред въпреки обективните трудности, пред които са изправени висшите училища в страната. Проф. Горчев призова бъдещото ново ръководство на университета, което предстои да бъде избрано след няколко месеца, да работи активно за разкриване на факултет по фармация. Защото това е логичната следваща стъпка в развитието на плевенския Медицински университет, подчерта той.

Поздравителен адрес по повод празника беше прочетен от името на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В него тя изтъква, че университетът се е утвърдил като един от най-уважаваните медицински центрове, в който прилагат високите европейски стандарти в научната, образователната и медицинската дейност.

Гост на празника беше д-р Станка Шайлекова – член на комисията по здравеопазване към Народното събрание, коятов приветствието си изтъкна, че да си сред най-добрите означава да притежаваш изключителна ерудиция и да си високо хуманен.

Вярвам, че ще продължите да прилагате качествено обучение, за да постигнем европейско качество на здравеопазването ни, каза в поздрава си областният управител Иван Новкиришки. По повод празника той връчи на ректора на университета почетния плакет на Областната управа.

Към поздравленията се присъедини и зам.-кметът Алексей Зелов, който прочете поздравителен адрес от името на кмета проф. д-р Димитър Стойков, който в момента е в Страсбург.

Празникът завърши с  концерт на Общинска хорова формация под диригентството на Анелия Дечева.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...