Акценти
Начало / Култура / Над 30 години акад. Светлин Русев не може да дари уникална графична колекция на Плевен

Над 30 години акад. Светлин Русев не може да дари уникална графична колекция на Плевен

DSCN4287

Повече от 30 години акад. Светлин Русев чака Община Плевен да създаде условия, за да дари колекция с уникални графики. За да се случи това, е необходимо да бъде ремонтирана част от художествената галерия, в която се помещава популярната му колекция с други шедьоври на световното изкуство, дарена от акад. Русев на плевенчани. „Отдавна гледам тази колекция като чужда и отново съм изненадан колко сериозна е тя. Тя е уникална като съдържание, има изключителни неща в нея. Мисля, че Общината трябва да положи малко усилия, да завърши сградата и да получи това, което съм обещал преди 30 години – една колекция със западноевропейска и българска графика и да се открие графичен кабинет, какъвто няма в България”. Това заяви преди пред журналисти вчера акад. Русев, преди откриване на юбилейната му изложба в ХГ „Илия Бешков”.

Той изтъкна, че самата сграда, в която се помещава дарената от него колекция е уникална и сама по себе си носи неповторима атмосфера. И добави, че нейният автор, архитект Никола Лазаров, оставя много сериозна диря в българската архитектура, а сградата е паметник на културата.

Графичната колекция, която акад. Русев иска да дари на Плевен, съдържа произведения на велики имена като Рембранд, Гоя, Делакроа, Домие, на всички модерни автори на XX век. „Много галерии се хвалят, че имат техни работи, но за мен те не са толкова стойности, колкото са тези в моята колекция. В колекцията присъстват и работи на най-добрите български графици”, добави акад. Русев.

Той информира, че след посещение на колекцията на бившия министър на финансите Симеон Дянков, той много впечатлбен от видяното и предложил да се изготви проектно-сметна документация за необходимите средства за ремонт на част от сградата. Документацията е внесена при настоящия кмет проф. Димитър Стойков. Дали най-после ремонтът на галерията ще се случи и ще бъде ли създаден графичен кабинет, още не е ясно. „Дано да го доживеем”, обобщи в заключение акад. Русев.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...