Акценти
Начало / Култура / Над 2 200 четвъртокласници от региона на изпит в сряда

Над 2 200 четвъртокласници от региона на изпит в сряда

2 234 четвъртокласници от Плевенски регион тази година ще участват в националното външно оценяване. Първият изпит ще е тази сряда – 9 май, по български език. Следващия ден учениците ще се явят на изпита по математика.  По график следващите дати са 14 май – по „Човекът и природата”,  на 15 май – „Човекът и обществото”. Тъй като последният изпит съвпада с Празника на Плевен, четвъртокласниците първо ще се явят на него и след това ще могат да празнуват.

Съгласно заповедта на министъра на образованието във външното оценяване участват всички ученици от четвъртите класове на началните и  основните училища, на СОУ и Националното училище по изкуствата. Всички деца със специални образователни потребности също имат възможност да участват в националното външно оценяване. На така наречената малка матура не се явяват единствено учениците от помощните училища  и от началното болнично училище.

Началният час на изпитванията е 10 ч., като времетраенето на всеки един от изпитите е по 40 минути. За това време учениците ще трябва да попълнят тест с 20 въпроса. Всеки от въпросите има три възможни отговора, от които учениците  избират един.

„Националното външно оценяване след 4-и клас се провежда за пета поредна година, така че имаме опит по отношение на организацията, проверката и оценката на изпитните работи, каза Елисавета Сергеева, старши експерт по начално образование към РИО – Плевен. – Плевенски регион по правило се е представял добре, като средният успех от изпитванията е бил много добър. Надявам се, че и тази година ще се представим успешно”, допълни още тя.

Националното външно оценяване не носи характер на окончателна оценка за учебната година и за завършване на началния курс на обучение. Но учителите имат право да преобразуват получените точките в оценка по скала, изпратена от МОМН, и тази оценка е част от текущите за годината и няма решаващ характер за оформяне на годишния успех на учениците, уточниха от инспектората.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...