Акценти
Начало / Общество / Над 1 000 кръводарители са нужни на месец в Плевен

Над 1 000 кръводарители са нужни на месец в Плевен

Близо 35 плевенчани са се отзовали на апела на здравното министерство за безвъзмездно кръводаряване поради намалели запаси на кръв и кръвни продукти от 13 септември вечерта до днес на обяд. Това съобщи пред медиите директорът на Центъра по трансфузионна хематология д-р Лако Лаков.

Днес беше сложено началото и на инициираната от Жени ГЕРБ Плевен кръводарителска акция. Първи се престрашиха областният ръководител на структурата на дамите Петя Василева и общинският съветник Мартин Митев.

“Жени ГЕРБ  и друг път са доказали, че винаги откликват на подобен род социални нужди, а като се абстрахираме дори от политическата страна, като човек мисля, че ако можеш да помогнеш – трябва да го направиш”, каза Петя Василева. Тя призова не само своите съпартийци, а целия Общински съвет, всички граждани на Плевен да дарят безвъзмездно кръв. Кампанията ще продължи до края на седмицата.

“След като ни видят и чуят, вероятно и други ще решат да ни последват и това искаме – стъпаловидно да се увеличават хората, които ще дарят кръв. Да не забравяме, че целта е да помогнем на хора в нужда”, подчерта още Василева.

Плевенчани са чули призива на здравното министерство за нуждите от кръв и кръвни продукти и най-важното – отишли са и са дали безвъзмездно, което личи и по броя на дарителите. В петък са откликнали 14 души, в понеделник – 12, а днес само до 10.30 часа – 8. Журналистите с очите си се убедиха, че в коридора пред кабинета за кръводаряване имаше още насядали, които чакаха реда си да дарят кръв. “Ефектът от медийната кампания, която се поде от края на миналата седмица е видим, но е явно, че трябва постоянно да се шуми по темата и хората да се подсещат за проблема с недостига на кръв и кръвни продукти”, сподели мнението си директорът на Центъра по трансфузионна хематология д-р Лако Лаков. Проблемът е, че колкото и много кръв да се събере за една седмица или месец кампания, тя свършва. И ако няма нови попълнения редовно, може да се стигне отново до недостиг. “Много болни просто стоят в болниците и чакат някой добър човек да дари кръв, за да могат те да се приберат здрави вкъщи. Освен хирургичните операции, кръв и продукти са необходими и при химио- и лъчетерапия, при хематологично болни пациенти, постоянно стават и катастрофи и инциденти. Навсякъде е нужна кръв, а тя няма заместител”, подчерта д-р Лаков.

За болниците в Плевенска област Центърът по трансфузионна хематология осигурява ежемесечно по около 700-800 единици кръв, а нуждите са за над 1 000. Което значи, че същият брой безвъзмездни кръводарители трябва да дарят.

“Платените кръводарители, които чакат пред Центъра, не помагат. Това е изкривено разбиране за даряване, тъй като комерсиалната част води до повече от 50% трансмисивни инфекции”, беше категоричен д-р Лаков. Той обясни, че всеки дарител попълва анкета с включени въпроси за минали заболявания. Когато обаче дарителят е платен, има опасност той да скрие някое заболяване, за да получи парите си. След това при тестовете и изследванията на кръвта инфекцията ще се разкрие, но на практика се губят средства за изследване, взимат се парите на отчаяни хора и в крайна сметка нуждаещият се не получава помощ.

“Ние разчитаме основно на доверието между дарителя и ръководителя на екипа в Центъра”, подчерта д-р Лаков. И призова всеки, който може, да откликне на призива и да дари кръв – не само в рамките на кампанията.

От 5 до 13 минути продължава вземането на кръв, необходимо е дарителите да са здрави, да са закусили и да са се подкрепили с тонизиращи напитки. Всеки дарител получава след дарителския акт пакет с храни и напитки. От Центъра по трансфузионна хематология в Плевен напомнят на кръводарителите, че минималният срок между две кръводарявания трябва да е най-малко 60 дни. Кръводарителите трябва да не са приемали лекарства през последните 48 часа. При посещение на кръвния център задължително се представя документ за самоличност.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Чудесна статия! Ще се радваме да обединим усилия за преодоляване на проблема с липсата на кръв! http://bgblood.org/%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BA/