Акценти
Начало / Общество / С евросредства разработаме план за координирано развитие на градската среда

С евросредства разработаме план за координирано развитие на градската среда

Със средства от оперативна програма „Регионално развитие” Община Плевен ще разработи „Интегриран план за градсковъзстановяване и развитие на Плевен”. Целта е да се координират  различните дейности за подобряване на условия на градската среда. В рамките на проекта ще бъдат определени три основни зони в Плевен, чието възстановяване и развитие ще окаже най-съществено въздействие върху подобряване на привлекателността и конкуретноспособността на града. Това обясни на пресконференция ръководителят на проекта арх. Трифон Иванов, който е главен архитект на Плевен. Изработването на Интегриран план за градско възстановяване и развитие ще определи и развие в детайли мерките за осигуряване на необходимото въздействие върху определените трини зони, така че тяхното осъществяване да допринесе за цялостното развитие на град Плевен, подчерта арх. Иванов.

Трите зони ще бъдат определени след анализ на настоящата ситуация в социално-икономически и екологичен план и определяне на Визия за развитие на град Плевен до 2020 г. След което те ще бъдат предложени за одобрение от Общинския съвет и от управляващия орган на ОП „Регионално развитие”.  Едва тогава ще бъде изработен окончателният план за възстановяване и развитие на Плевен, който ще бъде предложен за публично обсъждане. При необходимост ще бъде извършена и екологична оценка на проекта, обясниха от проектния екип. Както ще бъдат изработени проекти за изменение на действащи подробни устройствени планове за зоните на въздействие, включени в интегрирания план.

Реализирането на проекта ще подобри икономическото развитие на Плевен, а също ще помогне за повишаване на заетостта не само в града, а в цялата община и област, подчерта ръководителят на проекта. След приключване ще имаме подобрена околна градска среда, подобрена обществена достъпност и не на последно място ще сме допринесли за активното гражданско участие в реализирането на проектните дейност, изтъкна още арх. Иванов.

Срокът за реализация на проекта е 24 месеца, а общата му стойност е близо 945 хил.лв. с ДДС. Делът на Община Плевен във финансирането на проекта е 5% или почти 50 хил.лв.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...