Акценти
Начало / Общество / Надзирателите посрещат с протест професионалния си празник

Надзирателите посрещат с протест професионалния си празник

На 29 януари  служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в Министерство на правосъдието честват професионалния си празник. Празникът е обявен с решение на Министерския съвет през 2006 г. На тази дата през  1879 г. са подписани Привременните правила за учредяване на затворите в България.

Днешният  празник обаче надзирателите от затворите в страната ще отбележат с  протест. Служителите в затворите излизат с искане за увеличение на заплатите им с 20% и за достойни условия на труд. Протестите утре започват в 7:30 пред Софийския районен съд и ще обхванат цялата страна. Протестиращи ще излязат пред сградите на затворите във Варна, Бургас, Пловдив, Ловеч, Сливен, Пазарджик, Стара Загора, Бобовдол, Враца, Белене и Бойчиновци. В сряда ще има демонстрации пред съдебните палати по места. Проявите на недоволство ще продължат при всяка визита на правосъдни министри от ЕС по време на председателството ни на Съвета на Европа.

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) е специализирана административна структура, която упражнява пряко ръководство и контрол върху дейността на местата за лишаване от свобода и пробационните служби. Дейността й е регламентирана в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и е свързана с изпълнението на наказанията доживотен затвор, лишаване от свобода и пробация, и на мярката за неотклонение задържане под стража в местата за лишаване от свобода.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...