Начало / На фокус / Момче от Плевен посвещава благотворителен концерт на паметта на осиновителя си

Момче от Плевен посвещава благотворителен концерт на паметта на осиновителя си

Следвам урока на тате да правя добро, споделя Влади

Владимир Георгиев е на 19 години и в свободното си време се занимава с благотворителни каузи към плевенската фондация „Чудесата на децата”. Зад гърба си вече има една успешна кампания за набиране на средства за малката Марая, която обедини много хора. Сега Владимир и приятелите му Мартина и Теди, организират благотворителна кампания за децата от Центровете за настаняване от семеен тип в Плевен.

Той не крие, че тази кампания е много лична за него, защото самият той е осиновено дете. Роден е в Русия и още като бебе идва с родителите си в България, където е оставен за осиновяване. „Около 7 месеца съм живял в Дом майка и дете в Плевен преди да бъда осиновен. Тате е бил служител в Дома. Две години с мама са чакали да бъдат одобрени за осиновители. Както мама казва, аз съм бил техният най-голям подарък за сватбата, – разказа Владимир. – Мама и тате са отишли в Дома и със самото влизане мама ме е видяла – едно много буйно, енергично дете, и веднага казала, че това е нейното дете. Така вече 19 години имам едни прекрасни родители.”

Но Владимир преминава през драмата на това да разбере, че е осиновен. „ Да разбереш, че биологичните ти родители са те изоставили е гадно нещо. Чувстваш се като парцал. Бях на 10 години, когато го научих. За съжаление не от моите осиновители, а от децата на улицата. Тогава детството ми стана трудно. Майка ми и баща ми се стараеха да ми осигурят най-доброто и съм им благодарен за това. Но приятелите ми смятаха, че да си осиновен е като болест, нещо много лошо и в този аспект имах проблеми с родителите си. Бягах от вкъщи, не исках да ги виждам, защото им бях сърдит, че не са ми казали истината, а трябваше да я науча от улицата. Затова смятам, че не бива да се крие от децата, че са осиновени, защото рано или късно те ще го разберат. Най-силната връзка е между родител и дете, независимо дали е биологичен или осиновител. И те трябва да имат доверие един на друг”, споделя Владимир.

Той е категоричен, че неговите осиновители са го спасили от това да не знае какво е любов, грижа, дом, уют. Когато посещава Центровете в Плевен, разбира, че на децата там най-много им липсва точно това, което той е получил от родителите си – любов, топлина и сигурност. Най-силно го осъзнава, когато губи баща си преди година. „Човек е устроен така, че оценява нещо, когато вече го е загубил. Тогава започнах по-често да си  давам сметка какво съм получил от родителите си. Правил съм го и преди, мислил съм как да оправя поведението си, как да им покажа, че съм благодарен, че са ме осиновили. Но толкова дълбоко да осъзная голямата жертва, която са направили за мен, се случи чак след смъртта на тате”, признава младежът.

„Този концерт е един вид  почит към баща ми. Той ме е учил на това, че винаги трябва да съм добър към хората, че трябва да им помагам, да не ги изоставям, когато имат нужда от подкрепа”.

Владимир е завършил средно образование в ПГ по хранително-вкусови технологии в Плевен преди една година. Мечтае да завърши  университет и да работи по специалността си – контрол на качеството на храни и напитки. Отложил е кандидатстването, защото иска да е по-близо до майка си в трудния период след загубата. „На мама прекалено много й липсва тате. Те бяха много свързани”, споделя Владимир.

Другата му мечта е да продължи да помага на децата с подобна на неговата съдба. „За съжаление няма да продължа да живея в България.  Ще ми се наложи да замина за Америка. Там ще кандидатствам в два университета – единият е в Айдахо, другият в Юта. Но независимо  как ще се развие животът ми, ще следвам урока на тате  да правя добро и да давам светлина в живота на хората”, убеден е Владимир.

Благотворителната кампанията, която Владимир и приятелите му организират,  е под мотото „Да подадем ръка на децата на България”.  Последната проява от нея ще е благотворителен концерт на 24 юни, от 18 часа  в зала „Катя Попова”. В него ще участва Биляна Добрева, мажоретният състав на СУ „Иван Вазов” с ръководител Надя Тодорова, деца от ДГ „Чучулига”.  Специалните гости ще са Ани Хуанг и Невена Пейкова.

Част от средствата от концерта ще бъдат за деца със специални потребности в центровете от семеен тип в жк „Сторгозия” и жк „Дружба”. Желанието на организаторите е с част от събраните средства да подпомогнат участието на четири талантливи деца от ЦНСТ във фестивала „Музите” в Созопол. С помощта на спонсори ще бъде организирана и екскурзия до София. Това е мечта на тези деца и ние ще се постараем да я осъществим, сподели Владимир.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...