Акценти
Начало / Общество / Мобилен екип ще оказва кризисна помощ на пострадали от домашно насилие

Мобилен екип ще оказва кризисна помощ на пострадали от домашно насилие

От началото на юни сдружение „Център Отворена врата” стартира проект “Прилагане на кризисна интервенция за пострадали от домашно насилие в малките населени места на област Плевен”.

В рамките на проекта, който е с  продължителност шест месеца, ще бъде създаден мобилен екип за прилагане на кризисна интервенция на пострадалите от домашно насилие лица и извършители на насилие в малки населени места. Мобилният екип за кризисна интервенция е част от услугата Кризисен център за жени и деца, преживели насилие, която Център “Отворена врата” предоставя вече 12 години на територията на град Плевен.

През миналата година, в рамките на друг проект, организацията е подпомогнала процеса за създаване на четири регионални междуинституциални екипа за прилагане Закона за защита от домашно насилие и Правилника за прилагане на Закона за защита от домашно насилие в градовете Левски, Никопол, Червен бряг и Кнежа. Настоящият проект не само ще доразвие постигнатите резултати, но ще създаде устойчивост в предоставянето на нови социални услуги за пострадали от насилие лица.

„За съжаление все още към Сдружение “Център Отворена врата” за подкрепа се обръщат пострадали от домашно насилие, които са потърсили помощ от институции, но не са получили адекватно консултиране и проблемът им е омаловажен. Това е основният мотив на организацията да си постави за цел създаване на устойчива услуга за пострадали от насилие лица в по-малките градове на област Плевен”, сподели Златка Мачева, управител на сдружение „Център Отворена врата”.

Дейностите по настоящият проект ще се извършват от обучени специалисти. Проектът е подкрепен от Областна дирекция на МВР – Плевен и от пет общини – Плевен, Никопол, Левски, Кнежа, Червен бряг. Финансирането е в размер на 24 700 лв., осигурени от фонд „Социална закрила” на Министерството на труда и социалната политика

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...