Акценти
Начало / Общество / Мнозинството в Общинския съвет отхвърли предложена от БСП декларация за референдума

Мнозинството в Общинския съвет отхвърли предложена от БСП декларация за референдума

Предложена от председателя на Общинския съвет на БСП Плевен и председател на групата съветници Любомир Петков декларация относно предстоящия референдум за развитие на ядрената енергетика разбуни духовете и събуди страстите в местния парламент още в самото начало на днешното заседание. Петков прочете изготвения от БСП документ и предложи да бъде приет като позиция на Общинския съвет за референдума, но срещна твърд отпор от съветниците, най-вече тези от ГЕРБ.

“Общински съвет Плевен изразява ясна позиция ЗА на въпроса на предстоящия референдум и призовава плевенските граждани активно да подкрепят каузата на първото в новата история на България национално обществено допитване. Нашата позиция ЗА на референдума означава едно голямо ДА на проекта АЕЦ Белене”, пише в декларацията. Като мотиви за приемането Петков изтъкна фактите, че на първо място без АЕЦ “Белене” цената на тока скача в пъти и пред България стои алтернативата от страна износител да се превърнем във вносител на електроенергия. На второ място, ще загубим вложените досега над 3 милиарда лева, а още поне толкова ще платят българските граждани заради натрупаните задължения и иска на руската страна. Освен това, проектът е икономически изгоден – близо 200 милиарда евро е абсолютната печалба от работата на АЕЦ “Белене” за 60 години експлоатация. Според текста на изготвената от БСП декларация, именно тези аргументи са принудили управляващите от ГЕРБ да погазят закони и демократични правила и да подменят истинския въпрос на референдума. “В  ГЕРБ се страхуват да чуят отрицанието на техните предателски спрямо националния интерес решения и разчитат пак газейки закони и правила да контролират и вота на референдума. За тях референдумът не  е нищо повече от суха тренировка за предстоящия режисиран вот на парламентарните избори”, каза още Любомир Петков.

След изчитането на декларацията Стефан Ганев от БНД изрази обратно становище. Според него отделните партии имат различна позиция по темата, а в Общинския съвет е представен целият политически спектър у нас. “Така че не може силово една партия да налага позицията си”, допълни Ганев и заяви мнението си, че “Белене” е черна каса за по-голямата част от управляващите.

Така с 20 гласа “против”, 10 “за” и трима въздържали се съветниците не приеха като позиция на целия местен парламент предложението на Петков.

“Целта на предложената декларация бе да ангажираме Общинския съвет да изрази позиция във връзка с предстоящия референдум. Искахме в Общинския съвет да се случи дебат и всички политически сили да изразят мнението си, независимо от националната си позиция”, обясни малко по-късно на нарочна пресконференция Любомир Петков. Според него така гражданите на Плевен като най-пряко заинтересовани ще се ориентират какво мисли тяхното политическото представителство по въпроса, който ги касае. Той бе категоричен, че за много политически сили предстоящото допитване е една суха тренировка за парламентарния вот. Петков припомни, че една от най-важните задачи на Общинския съвет, освен да взима свързани с местното самоуправление решения, е да изразява позиции по най-важните за обществото теми.

“Страхът, който демонстрираха нашите колеги с отхвърлянето на декларацията показва, че процесът, за съжаление ще се политизира и ние няма да можем да използваме този референдум, за да постигнем едно ясно и открито бъдеще за българската икономика”, сподели на пресконференцията Бисерка Илиева.

Съветникът Илиян Йончев пък припомни, че на предходната сесия председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов ясно е изразил личната си позиция като гражданин, че се дистанцира от политическата сила, която представлява и подкрепя проекта “Белене”.

“Може би след това негово изказване на подкрепа за проекта “Белене”, се появиха слухове и агитации в кулоарите от коалиционни партньори на управляващите и се заговори за смяната на председателя на Общинския съвет. Така че нещата са много сериозни. И затова често се случва някои решения да не могат да минат, може би после има извиване на ръце, може би има поставяне на определени условия, но аз това със сигурност не мога да твърдя. Едно предложение не събира необходимия брой гласове, на следваща сесия, незнайно как, аритметиката се получава”, каза още Илиян Йончев.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

3 коментари

  1. Комунист равно на крадец

  2. Този „представителен“ мьж защо неотиде да се снима и да си наложи хранителен режим

  3. Коледарче

    Прасчо