Начало / Здравеопазване / Млад мъж проходи два дни след като загуби крака си благодарение на нова технология

Млад мъж проходи два дни след като загуби крака си благодарение на нова технология

В  Клиника по ортопедия на плевенската университетска болница „Д-р Георги Странски“  приложиха нова технология за лечение и помогнаха на мъж да проходи само два дни, след като загубва крака си.

42-годишният пациент е диагностициран след биопсия в София със злокачествен костен тумор на десния крак. Налага се бърза животоспасяваща операция, която е направена в понеделник, 18 юли. При нея се налага да се изреже до здраво наполовина бедрената кост , както и колянна става, и на тяхно място е внедрена последен модел туморна протеза Валдемар – Линк.

„Такава протеза от това поколение досега в България нямам данни да е слагана“, разказа началникът на Клиника по ортопедия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ професор д-р Вихър Ковачев, дмн, който се радва на успешната операция и бързото възстановяване на пациента. „Фактически функцията на изрязаното място се възстановява благодарение на тази протеза и човекът бързо се връща към нормалния живот, понастоящем само два дни след тази тежка операция той става, мъчи се успешно да ходи и да се движи под надзора на рехабилитатор“, разказва още той.

Екипът, извършил сложната интервенция, включва няколко водещи лекари специалисти от различни специалности поради тежестта на операцията. Екипът е в състав проф. Ковачев, проф. Стоков, д-р Матков и д-р Е. Симеонов.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...