Начало / Общество / Единствено бутилките от PET могат да бъдат рециклирани изцяло в нова бутилка

Единствено бутилките от PET могат да бъдат рециклирани изцяло в нова бутилка

Около 58% от PET бутилките в Европа се рециклират

PET (ПЕТ) или полиетилентерефталат е единствената пластмаса в света, която позволява една бутилка напълно да бъде рециклирана и отново да се превърне в бутилка. Ето защо тя е и единствената със символа #1 върху опаковката, което я прави лесно разпознаваема. PET или полиетилен терефталат е най-рециклираната пластмасова опаковка в Европа. Само тя може да бъде 100% рециклирана, което превръща този универсален материал в пълната противоположност на пластмасите за еднократна употреба. В момента около 58% от бутилките в Европа се рециклират. До 2029 г. поне 9 от 10 PET бутилки ще бъдат събрани за рециклиране. Възможно е в бъдеще всички бутилки да бъдат произвеждани от рециклиран PET(rPET). За да стане това, е необходимо те да бъдат правилно събирани за рециклиране. Освен че е най-рециклируемата пластмаса в света, тя оставя и по-малък въглероден отпечатък от алтернативите.

Безопасен ли е PET?

PET е материал, одобрен като безопасен за използване при директен контакт с храни в ЕС, от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), както и от съответните здравни агенции в целия свят. PET е безопасен за употреба и в медицински изделия и лични предпазни средства, използвани от медицинските работници на първа линия. Приложението на PET в продължение на десетилетия при храните, напитките, във фармацевтичния и медицинския сектор е доказателство за безопасността и поливалентността на този материал. Неслучайно 70% от бутилираната вода, газираните безалкохолни напитки, плодовите сокове и разтворимите напитки в момента са опаковани в такива бутилки.

PET е инертен материал и не отделя замърсители в околната среда, което в комбинация с неговата рециклируемост означава, че на практика няма пряко въздействие върху планетата.

Защо PET е устойчива пластмаса?

PET предлага редица предимства: материалът е изключително лек, здрав и издръжлив, което означава, че са необходими по-малко опаковки за защита на продуктите. Днес PET бутилките са с 40% по-леки, отколкото през 2000 година. По-леките опаковки означават, че се изразходва по-малко гориво за транспортиране, което намалява емисиите на въглерод. Вследствие на всичко това транспортираните в опаковки от PET продукти оказват по-ниско въздействие върху околната среда от алтернативите, тъй като се нуждаят от по-малко гориво за да достигнат до крайния клиент.

Как функционира рециклирането на PET?

След като бъдат събрани, бутилките се сортират, уплътняват се с цел намаляване на техния обем за транспортиране, преди да бъдат обработени. Идеалната ситуация е PET опаковката да бъде преработена отново в опаковка, което позволява по-екосъобразно бъдеще.

В момента индустрията разполага с капацитет за рециклиране на още 11 милиарда бутилки всяка година. Подобряването на скоростта на събиране е от решаващо значение, за да стане това реалност. Всяка PET бутилка, изпратена за изгаряне или изхвърлена на депо, е загуба на ценен ресурс.

PET подлежи на почти безкрайно рециклиране, което намалява необходимостта от производство на пресен PET и така допълнително намалява въглеродните емисии. Всъщност рециклираните PET продукти показват спад с до 90% в емисиите на CO2 в сравнение с необработения PET. Така високата рециклируемост на материала намалява вероятността да попадне в депа за отпадъци. Днес в Европа се рециклират около 58% от PET бутилките. Това го прави най-рециклираният пластмасов опаковъчен материал.

PET превъзхожда не само другите пластмасови опаковки, но има предимства и пред алтернативи като стъклото и алуминия. В сравнение с тях PET генерира до 75% по-малко емисии на парникови газове.

Целта е всяка PET бутилка да бъде преработена в следваща бутилка. Въпреки това понякога качеството на пластмасата може да се влоши през нейния жизнен цикъл. В тези случаи rPET намира различни други приложения, сред които влакна за производство на килими и фибри за меки мебели, покривна изолация, интериори на автомобили и предпазни колани. rPET се използва и в модната индустрия за изработка на тениски и термобельо, както и за куфари и чанти и дори спортни обувки. Любопитно е, че в момента може би носите рециклирана бутилка, тъй като някои тъкани съдържат до 100% рециклиран материал.

Какви са алтернативите за опаковане?

Въпреки че PET превъзхожда другите пластмасови опаковки, за тази цел се използват и други материали като алуминий, стъкло, хартия.

Процесът на производство и рециклиране на алуминия обаче е много ресурсоемък. За да се произведат кенове, алуминият се нагрява до температури над 1000°C. В същото време PET се нуждае от температури от около 260°C, за да се превърне в бутилки. По-високите температури означават повече вредни емисии. В този смисъл кеновете, направени от рециклиран алуминий, произвеждат повече CO2 на тон, отколкото бутилките от рециклиран PET.

Стъклото също изисква много високи температури, за да бъде направено или преработено от съществуващо стъкло, като този процес произвежда близо пет пъти повече емисии от производството на PET бутилки. Стъклото е и десет пъти по-тежко от пластмасата, което води до значително по-голям въглероден отпечатък при транспортиране. Това означава, че бутилките от РЕТ и rPET (рециклиран PET) произвеждат по-ниски транспортни емисии от стъклените бутилки за многократна употреба, тъй като са много по-леки.

Докато суровата хартия и картонът са биоразградими, то опаковките за храни, направени с тези материали, често са ламинирани с пластмаса или алуминий, което ги прави нерециклируеми. Тези опаковки попадат в депата за отпадъци, където заемат повече място от същото тегло пластмаса и имат бавни темпове на разграждане. Картонът е също по-енергоемък за производство от пластмасата, произвежда повече отпадъци и изисква изсичане на дървета.

Опаковките, направени от непластмасови материали, често се изхвърлят, вместо да се рециклират. Натрошеното стъкло е опасно, а пръстените от изхвърлените алуминиеви кенове често биват поглъщани от животните в дивата природа.

Как да изберем правилната пластмаса?

Когато купуваме бутилирана вода, най-вероятно вече сме направили правилния устойчив избор по отношение на най-рециклируемия материал. И все пак, за да сме сигурни, че става въпрос именно за PET, е достатъчно да потърсим символа #1. Той се намира в долната част на повечето пластмасови опаковки, в маркировката за рециклиране с тройната стрелка. Номерът показва от каква пластмаса е направена и колко рециклируема е съответната опаковка.

 

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...