Акценти
Начало / Култура / Млади таланти реализират мечтания концерт в 28-то издание на Международния фестивал „Катя Попова”

Млади таланти реализират мечтания концерт в 28-то издание на Международния фестивал „Катя Попова”

От 9 до 12 октомври Плевен отново ще бъде домакин на музикалният фестивал Лауреатски дни „Катя Попова”, който ще се проведе за 28-ми път и продължава да е международен, въпреки че заради досадна грешка това липсва в рекламните материали.  Фестивалът ще премине под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която ще присъства на откриването му от 19 часа на 9 октомври в Драматичен театър „Иван Радоев”.

Тазгодишното издание на международния фестивал е посветено на 100 години от рождението на големия български композитор и педагог проф. Парашкев Хаджиев, затова негови произведения ще звучат почти всяка вечер.

Своеобразен домакин на фестивала по традиция е Плевенската филхармония. Интересен детайл е, че първият фестивален концерт ще бъде дирижиран от новия главен диригент на филхармонията Цанко Делибозов. На диригентския пулт плевенчани ще имат удоволствието отново да видят Григор Паликаров.

Представителят на фирмата организатор на конкурса – Мартин Карнолски, изтъкна и друг любопитен факт – почти всички български участници във фестивала са свързани по някакъв начин с Плевен. В четирите фестивални вечери ще звучатт изпълнения на млади таланти с множество престижни награди от световни музикални форуми. Виолончелистът Бонян Тиан от Китай и пианистката Юлианна Авдеева от Русия  ще открият Лауреатските дни. Следващите концерти са в зала „Катя Попова”, където ще прозвучат изпълнения на Божана Павлова – китара, Лилия Здравкова – сопран, Зорница Иларионова – цигулка, Стефан Бонев – пиано, перкусионен ансамбъл „Акцент”, Ваня Пешева – пиано и Вит Отахал – тромпет.

Всички изпълнители ще могат да реализират на плевенска сцена своя концерт мечта, разкриха организаторите на тазгодишните Лауреатски дни. Това ще превърне всяка фестивална вечер в красиво и интересно преживяване с музиката не само като звук, а и като визия, обясни идеята Мартин Карнолски.

В рамките на фестивала е предвидена съпътстваща програма. На 10 октомври тромпетистът Вит Отахал ще има творческа среща с учениците от НУИ „Панайот Пипков”. По същото време в хотел „Балкан” ще започне кръгла маса на тема „Стратегии за развитие на културните институти в България”, в която са поканени да участват директори на културни институти от цялата страна. В дискусията участие ще вземат и представители на Министерството на културата.

На снимката: Зам.-кметът Стефан Петков, Мартин Карнолски – от фирмата организатор,  и Евлоги Илиев – директор на Плевенската филхармония /от ляво надясно/ на пресконференцията по повод Международния фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...